Jób lázadása

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (6)
Vajon ostoba szembeszegülés a sorssal hét elveszített gyermek után egy nyolcadikat kívánni? Vagy hithű zsidóként keresztény kisfiút örökbe fogadni? És egyáltalán, 1944-ben szép, boldog, nyugodt jövőt remélni, ha közben tisztán látjuk a történelem közelgő forgószelét?
A Tisza-menti kis falu zsidó házaspárja mindenesetre a túlélő fajtából való, erős, edzett emberek, akik lélekölő fájdalmukban sem zuhannak kétségek közé, mázsás teher alatt is képesek előretekinteni. Szívszorító küzdelmük az utódért tragikus és reménytelen; a sors nem szánt nekik gyermeket, illetve akiket szánt, azokat kímélet nélkül mind el is vette. Jób dacol a végzettel és a hagyományokkal, egy keresztény kisfiút fogad örökbe a közeli árvaházból, hogy legyen, akinek átadhatja tudását, emberségét és vagyonát. Csodás egy évet töltenek együtt Lackóval, de mindvégig tudják, hogy értük hamarosan eljönnek majd; egy fiatal szolgálópár gondjaira bízzák kiválasztott fiukat, ők pedig bezárkóznak házukba és várják az elkerülhetetlent.
  
Az eseményeket többnyire Lackó szemszögéből követhetjük nyomon, a gyermekszem kiváló eszköznek bizonyul a feldolgozhatatlan valóság hiteles filmes megjelenítésére. A képek tónusa tökéletesen hangszerelt a mondanivalóhoz, és a drámai kellékek is csak pont annyira esnek túlzásokba, mint amennyit a téma megkövetel. 
 
A filmet 1984-ben Oscar-díjra jelölték, San Remóban nagydíjat, Fondiban (1986) fődíjat kapott, Cannes-ban pedig kiemelten méltatta a zsűri. 
 
Jób lázadásának szomorú aktualitása a címszereplő, Zenthe Ferenc halála, aki talán ebben a filmben nyújtotta élete legmegrázóbb drámai alakítását. 
 
macsek
2006.08.21
|
magyar filmdráma, 105 perc, 1983
Gyermekeit elvesztő hászid zsidó házaspár keresztény fiút fogad be. Mindezt 1943-ban! Mozikban a felújított változat.
Rendező:

Kabay Barna

Forgalmazza: Pannonia Entertainment Ltd.
Bemutató: 2020. január 27.

Kapcsolódó cikkek

(11 kép)


Filmek a TV-ben
H
26
K
27
Sze
28
Cs
29
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
26
K
27
Sze
28
Cs
29
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.