A fegyverek szava

est.hu:
7/10
|
olvasói
9/10 (25)
A modern háborúkat csak részben vívják gyilkos fegyverekkel, legalább annyira fontos a hírszerzés és a felderítés, hiszen ezek nélkül a legpusztítóbb fegyverrendszerek is „vakok” maradnak.
Ám mit sem ért a megszerzett információ, ha ahhoz az ellenség is hozzáférhetett, tehát kódolni kellett - de a második világháború alatt csak egyetlen feltörhetetlen kódot alkottak meg, és ezt az amerikai tengerészgyalogság használta a Csendes-óceáni hadszíntéren, alapja pedig a navajó nyelv volt. A létfontosságú üzeneteket kódoló és dekódoló indián katonákra úgy vigyáztak, mint a szemük fényére, ám John Woo filmje azzal a gondolattal játszik el, hogy mi lett volna, ha egyikük valahogy mégis japán kézre jut. Hőseink két navajó kódbeszélő, Ben Yahzee és Charlie Whitehorse, és védelmükért két tapasztalt tengerészgyalogos, Joe Enders és „Ox” Anderson felel. Ox barátságos, jókedvű fickó, ám Enders, aki egy korábbi ütközetben valamennyi bajtársát elveszítette, megkeseredett, reményvesztett katona. Őket kísérhetjük számos csatába, és láthatjuk a köztük feszülő ellentéteket, majd a logikusan kibontakozó barátságot is.
 
Ez a nemes férfibarátság John Woo egyik kedvenc alapmotívuma, amely legtöbb filmjén végigvonul, ám az igazi Woo-rajongók lehet, hogy csalódni fognak. Egyetlen látványos jelenetet - egy japán bunker megsemmisítését - és néhány gyors villanást leszámítva ugyanis nem kerül elő a mester klasszikus, táncszerű harci koreográfiája, ami oly híressé tette. Igaz, egy második világháborús filmbe nehéz is állandóan verekedéseket applikálni, a puska és a géppuska pedig nem alkalmas arra, amit Woo munkáiban a szereplők pisztolyaikkal csinálnak - ugrás, vetődés, hátratüzelés, esés közbeni újratöltés, két pisztollyal három irányba lövöldözés, és a többi, már-már cirkuszi mutatvány.
 
Forrás: Est.Tv Magazin
2008.11.07
|
Windtalkers
amerikai háborús film, 134 perc, 2002
Mi a fontosabb: a navajo rádiós élete, vagy a kód biztonsága? Háborús film John Woo-módra, a korábbinál kevésbé látványos akciókoreográfiával, nyakatekertebb jellemábrázolással - és megint Slaterrel, valamint Cage-dzsel.
Rendező:

John Woo

Színész:

Nicolas Cage
(Joe Enders)

Christian Slater
(Pete 'Ox' Anderson)

Adam Beach
(Ben Yahzee)

Roger Willie
(Charlie Whitehorse)

Peter Stormare
(Hjelmstad)

Noah Emmerich
(Chick)

Mark Ruffalo
(Pappas)

Brian Van Holt
(Harrigan)

Frances O'Connor
(Rita)

(5 kép)


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.