Nyomás!

olvasói
7/10 (1)
Egy karácsonyéj, három nézőpontból. Felnyomja-e a két spicli a kopónál a pénztároslányt, aki megadja-e a dílernek a tartozását, akinek a haverja túléli-e Las Vegast? Vad vágta, Tarantino modorában. Szupermarket, drogok, technoparti, Las Vegas-i sztriptíz, korrupt, szexmániás zsaru, hármas sztoripuzzle elképesztő humorral, végül a szálak összefutnak. Az év legkúlabb filmje. A Ponyvaregény találkozik a Shop Stoppal. Szex, drogok és techno - a legsirályabb beNYOMÁS.
Ez az a film, amit pontosan két hete kellett volna bemutatni, hogy igazán benne legyünk a hangulatban. A Nyomás ugyanis egyetlen este, méghozzá egyetlen karácsony este története. De ne várjon senki nagy, ordas pulykákat, idülten vigyorgó, pirospozsgás Mikulásokat, éjféli misét. Annál inkább pusztító karácsonyfatüzeket, rémes katasztrófákat. Mert a Nyomás tempóját és hangvételét csak ez utóbbiak fejezhetik ki.Egyetlen, bár kissé cselekményes éjszakáról van tehát szó, egy nagyszabású drog-dealről, amelyet három - nem túl emelkedett - nézőpontból követhetünk végig. A szálak egyértelműen egy Los Angeles-i szupermarketből indulnak, ahol hőseink jó része dolgozik. A munkaidő végét ünneplik, és azon törik a fejüket, hogyan zúzzanak át az éjszakán. A tervek különbözőek, de egy biztos pont mindenkinél van: hatalmas, eldurrantásra váró haskás rakéták. Ám a különböző tervekről hamar kiderül, hogy egyrészt csúfosan kudarcot vallanak, másrészt állandóan keresztezik egymást. Így a jól induló éjszaka hamarosan egy nagy maréknyi ecstasy utáni, kopókkal, dealerekkel, spiclikkel és egyéb söpredékkel súlyosbított hajszába torkollik...Talán ennyiből is kiderül, a Nyomás nem az a visszafogott, engedelmesen röhögcséltető családi vígjáték, sokkal inkább olyan, mintha Scorsese Lidérces órákját Tarantino Ponyvaregényébe oltották volna. Fiatal alkotógárdája fiatalos lendülettel vetette bele magát a munkába - és megvalósult a (majdnem) tökéletes forgatókönyv, hihetetlenül precíz helyzetrajzokkal, kiváló szövegekkel, feszültséggel és humorral. Főleg a helyzeteket játsszák ki ragyogóan: az új évből ez még csak a második hét, de az év poénja máris elsült - a felügyelő karácsonyi vacsorameghívása filmtörténeti jelentőségű vicc.
2001.01.01
|
Go
amerikai akcióvígjáték, 103 perc, 1999
Rendező:

Doug Liman

(9 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.