A Gyűrűk Ura - A két torony

olvasói
(0)
Középföldére eljutni karácsonykor nem könnyű. A Mariahilferstrassén önfeledten puncsozó bécsiek sűrűjén kell átverekednünk magunkat, hogy a multiplexben tovább kalandozhassunk Frodóval és társaival. Peter Jackson rendező ott folytatja a mesét, ahol az első rész története - sokak számára kicsit váratlanul - félbeszakadt. A cselekmény két szálon fut. Frodó (Elijah Wood) és a hűséges Samu az 'Egy Gyűrűvel' a Sötét Úr birodalma, Mordor határvidékén bolyong. Ezalatt a három jóbarát, Aragorn, Gimli, a törp és Legolas, a tünde (Orlando Bloom, aki sok női szívet dobbantott meg az elmúlt évben) elrabolt hobbit barátait próbálja kiszabadítani az orkok fogságából.


A történetet Jackson sokkal szabadabban kezeli, mint az előző részben. Így talán könnyebbé és érthetőbbé válik a mese fonala - főleg azok számára, akik nem olvasták a Tolkien-regényt -, de a didaktikus cselekményvezetés sok esetben elkalandozik az eredeti műtől.

A látvány egyszerűen lenyűgöző. Andrew Lesnie, aki az első rész filmezéséért már besöpört egy Oscar-díjat, most is a maximumot nyújtja. Jackson házi effektműhelye, a WETA is ismét igazán profit alkotott. Még több életre keltett trükklény, még több digitális szörnyeteg, még több akció jellemzi a filmet. A 25-ön fölüli mozinézők a Helm-szurdok erődjének ostrománál ráadásul nosztalgiával gondolhatnak vissza az Egri csillagok izgalmas jeleneteire...

Gollam skizofrén figuráját is nagyszerűen megalkották a - szintén Oscar-díjas - komputergrafikusok. Talán még élethűbb és meggyőzőbb a mozgása és a mimikája, mint a nagy rivális Harry Potter-film idei CGI-sztárjának, Dobbie-nak, a házimanónak.

A második rész is maratoni hosszúságú, úgyhogy csínján kell bánni a literes üdítővel. Ám unatkozni most sem fogunk, és persze a film nemcsak a Tolkien-rajongóknak kötelező...
Pif
2003.01.09
|
The Lord of the Rings: The Two Towers
amerikai-új-zélandi fantasy, 179 perc, 2002
Frodó és Samu Mordorba mentek, Szarumánt meg lenyomják az entek. Birnami erdő, egri csillagok, szigeti veszedelem. Klasszikusok új ritmusban. Az erdő legyen veletek! 2 Oscar-díj, 2003!
Rendező:

Peter Jackson

Színész:

Elijah Wood
(Zsákos Frodo)

Viggo Mortensen
(Aragorn)

Ian McKellen
(Gandalf)

Liv Tyler
(Arwen)

Miranda Otto
(Eowyn)

Christopher Lee
(Saruman)

Bernard Hill
(Theoden)

Cate Blanchett
(Galadriel)

Orlando Bloom
(Legolas)

Forgalmazza: InterCom
(3 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.