Éjféli moziláz

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (6)
Mára ez a jelenség jórészt háttérbe szorult a VHS- és DVD-láz miatt, de a hetvenes években igazi divathullám volt a kis mozik éjféli vetítéseire járni, sőt sok filmszínház kifejezetten az ilyesfajta bemutatókra szakosodott. S hogy milyen filmeket láthattak ilyenkor a különlegességek kedvelői?
Leginkább olyan rétegalkotásokat, amelyek a hagyományos moziforgalmazásba vagy be sem kerültek, vagy ha mégis, hát hatalmasat buktak. Ha viszont a megfelelő helyen és a megfelelő időben kerültek megfelelő közönség elé, évekig műsoron maradhattak, és valódi kult státust vívtak ki maguknak. 
 
Stuart Samuels alapos, informatív és szórakoztató dokumentumfilmjében megszólalnak a kincskeresők, az éjféli mozik üzemeltetői, producerek, forgalmazók - akik ráleltek ezekre a filmcsemegékre, és sokszor éveken keresztül egyengették egyes alkotások útját -, lelkes rendezők, színészek, az éjféli mozik egyéb alkotói és azok, akik ezt az egész jelenséget éltették: a kitartó és elszánt közönség tagjai, a rajongók, akik akár több százszor néztek meg egy-egy művet, és lelkesedésükben klubokat hoztak létre. 
 
Az Éjféli mozilázban hat film (El Topo, Az élőhalottak éjszakája, The Harder They Come, Rózsaszín flamingó, Rocky Horror Picture Show, Radírfej) sorsát ismerhetjük meg a lehető legrészletesebben, készítésüktől (igen, a Pink Flamingos kapcsán a fekáliaevésről is mesélnek) utóéletükig. A film érdeme pedig nemcsak az ismeretterjesztés, hanem hogy nagy-nagy kedvet csinál az ismertetett alkotások meg- vagy újranézéséhez. 
fürkész
2006.11.15
|
Midnight Movies: From the Margin to the Mainstream
amerikai-kanadai dokumentumfilm, 88 perc, 2005
Hogyan lett kultusz és divat a rétegfilmből? Erről mesélnek a Radírfej, az Élőhalottak éjszakája, a Rózsaszín flamingók és a Rocky Horror Picture Show alkotói.
rendező:

Stuart Samuels

Forgalmazza: Mozinet
Bemutató: 2006. november 23.


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.