Kémek a sasfészekben

olvasói
10/10 (43)
A kalandregényeit milliós példányszámban eladó Alistair MacLean (Navarone ágyúi, Zebra kutatóbázis) megfilmesített művei közül a Kémek a sasfészekben volt sorrendben az ötödik, viszont az első olyan, amelynek ő írta a forgatókönyvét is. Az 1968-ban készült filmet - benne Richard Burtont és Clint Eastwoodot - Brian G. Hutton (Kelly hősei) rendezte. Nem is csoda, hogy ez Steven Spielberg kedvenc háborús filmje.
A mű eredeti címét az  Ahová a sasok merészkedneket - Where Eagles Dare-t - felhasználva, a Schaffer főhadnagyot alakító Clint Eastwood átkeresztelte a filmet Where Stuntmen Dare- re, vagyis Ahová a kaszkadőrök merészkednekre, amivel bizonyára a jónéhány veszélyes akciójelenetben résztvevő  "statiszták" nagy számára célzott.
 
A történet némileg hasonlít az 1985-ben készült Overlord-hadművelet c. film sztorijára. A D-nap terveiről, azaz a partraszállásról mindent tudó amerikai tábornok gépe lezuhan, és a magasrangú tiszt német fogságba esik. Annak ellenére, hogy a németeknek fogalmuk sincs róla, milyen kincsre leltek, a szövetségesek úgy döntenek, kiszabadítják a tábornokot. Persze ez így túl egyszerű lenne, de nem kell aggódni, a jó öreg MacLean belevitt egy- két csavart a sztoriba.
fujisan
2007.01.02
|
Where Eagles Dare
amerikai-angol akciófilm, 158 perc, 1968
Rendező:

Brian G. Hutton

Színész:

Richard Burton
(Smith őrnagy)

Clint Eastwood
(Morris hadnagy)

Mary Ure
(Mary Ellison)

Patrick Wymark
(Turner ezredes)

Michael Hordern
(Rolland admirális)

Robert Beatty
(George Carnaby)

Ferdy Mayne
(Rosemeyer)

Anton Diffring
(Kramer ezredes)

Derren Nesbitt
(Von Hapen)

(4 kép)


Filmek a TV-ben
H
28
K
29
Sze
30
Cs
1
P
2
Szo
3
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
28
K
29
Sze
30
Cs
1
P
2
Szo
3
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.