Amelie csodálatos élete

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (14)
Nagy feltűnést keltett a hazai filmáradatban Jean-Pierre Jeunet alkotása, különösen a női főszerepet, a csodás életű Amélie-t játszó Audrey Tautou alakja és játéka.Bátran állítható, hogy ez az Audrey felveszi a versenyt azzal a másikkal, akire e név hallatán a nézők elsősorban gondolnak. Audrey Hepburn már filmtörténeti legenda, s névtársa, aki 15 éves volt, mikor jeles elődje meghalt, legjobb úton van afelé, hogy átvegye az örökét.

De hát miért is olyan csodálatos ennek az Amélie-nek az élete? Egy hétköznapi életet élő párizsi lány, aki egy montmartre-i bisztróban felszolgáló - ez a mi Amélie-nk. Ám nem mindennapi dolgok zajlanak körötte. Egyik nap talál egy furcsa kis dobozt garzonja titkos zugában. Elhatározza, hogy visszajuttatja tulajdonosának, a lakás előző bérlőjének. Ettől aztán megváltozik az egész élete. Az amúgy is kedves természetű - no és természetesen csinos - lány afféle szeretet-sugárzó központtá válik. Csodák kezdenek történni körülötte. Nem egetrengető nagy csodák, csak apró, kicsi varázslatok, de azok bearanyozzák környezetét.

Jeunet filmje nem véletlenül nyerte el 2001-ben a Karlovy Vary-i fesztivál nagydíját. Ilyenkor, amikor egy kicsit mindenki ünnepi lélekkel ül le tévét nézni, talán még nagyobb sikere lesz, mint a mozikban. Tán jobban meghallják az üzenetét: csodák csak akkor történnek velünk, ha hiszünk bennük.


2005.12.19
|
Le fabuleux destin d'Amélie Poulain
francia romantikus vígjáték, 122 perc, 2001
"A Montmartre Robin Hoodja melegszívű fruska: kicsiny keze nyomán világ körüli útra indul a kerti törpe, meglakol a zsarnok zöldséges, és lelepleződik a fotóautomaták fantomja. A Delicatessen és a Feltámad a halál kultuszrendezőjének színpompás komédiája. Jeunet Caro nélkül, de így is ő az Ász."
Színész:

Audrey Tautou
(Amélie Poulain)

Mathieu Kassovitz
(Nino Quincampoix)

Dominique Pinon
(Joseph)

Rufus
(Raphaël Poulain)

Serge Merlin
(Raymond Dufayel)

Yolande Moreau
(Madeleine Wallace)

Artus de Penguern
(Hipolito)

Jamel Debbouze
(Lucien)

Isabelle Nanty
(Georgette)

Forgalmazza: Mokép
(6 kép)


Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.