Krisztus utolsó megkísértése

olvasói
8/10 (4)
Elképzelhető, hogy teljesen feleslegesen írom ezt az ajánlót, hiszen 1994-ben a Magyar Televízió, 1997-ben pedig az RTL Klub volt kénytelen levenni műsoráról a Krisztus utolsó megkísértését.
'94-ben Gyulai Endre szeged-csanádi megyés püspök nyílt levélben tiltakozott a film vetítése ellen."...a film bemutatását minden tisztességes kultúrállamban levették a műsorról, mivel súlyosan sérti minden Krisztus-hívő ember érzését, és a film tartalma durván sérti mind a történelmi tényeket, mind pedig az általános erkölcsi érzéket is." '97-ben Paskai László bíboros tiltakozása talált meghallgatásra, az RTL Klub nem vállalta be, hogy leadja a filmet. Anno Torgyán József is felszólalt az ügyben: "...hogy a Krisztus utolsó megkísértése címen történt törekvés tulajdonképpen a kommunizmus utolsó megkísértéseként fogható fel...hiszen ez az ezer éves keresztényi magyar gondolatokat súlyosan sértő vetítés lett volna, amely jogállamban fel sem merülhet, hogy a televízió nyilvánossága elé kerüljön.  
 
A világhírű görög író, Nikosz Kazantzakisz regénye alapján készült film volt a nyolcvanas évek végének ügyeletes botrányfilmje, Párizsban még egy mozit is felrobbantottak miatta. Scorsese már 1983-ban szerette volna elkezdeni a forgatást, de a Paramount a heves tiltakozások miatt kénytelen volt leállítani a projektet. Robert de Niro volt az első jelölt Jézus szerepének eljátszására, de a szerepet végül Willem Dafoe (Szakasz) kapta meg. Egy kritikus szerint Dafoe Krisztus szerepében olyan, "....mintha Marilyn Manson játszaná Hófehérkét." A film 1989-ben kapott egy Oscar jelölést, de a legjobb rendezőnek járó Oscart Scorsese nem vehette át. 

fujisan
2006.03.28
|
The Last Temptation of Christ
amerikai filmdráma, 164 perc, 1988
Világszerte botrányokat keltő, pedig csak szenvedélyes és vallomásos Krisztus-történet Kazantzakis regénye alapján, elképesztően erős színészi alakításokkal és vad látomásos jelenetekkel.
Rendező:

Martin Scorsese

(8 kép)


Filmek a TV-ben
H
20
K
21
Sze
22
Cs
23
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
20
K
21
Sze
22
Cs
23
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.