Volt egyszer egy Vadnyugat

est.hu:
10/10
|
olvasói
9/10 (57)
Ha így nézzük, ez is csak egy újabb poros klasszikus, amit minden félévben lead valamelyik tévécsatorna, de ha úgy nézzük, akkor ez a western műfajának, sőt, a filmtörténetnek az egyik legnagyobb mesterműve.
Sergio Leone 1968-as remeke, amely Leone, Bernardo Bertolucci és Dario Argento története alapján készült, az egyik legismertebb vadnyugati történet, amely egyesíti a klasszikus amerikai és az akkor jókora újdonságnak számító olasz spagettiwestern műfaji vonásait és jellegzetességeit, és így lesz képes egyszerre magasztos és hősies, illetve mocskos és kegyetlen lenni. Hőse az épülő vasútvonal nyomvonalán értékes földet öröklő egykori örömlány, az őt kisemmizni akaró üzletember és annak kegyetlen végrehajtója, illetve Harmonika, a titokzatos mexikói félvér és Cheyenne, a körözött bandita. A közöttük kialakuló halálos táncban - amelyhez az aláfestő zenét Ennio Morricone.szolgáltatja - szövetségek köttetnek és bomlanak fel, hogy aztán a műfaj szabályainak megfelelően csak egy férfi maradjon talpon.
 
A miskolci CineFesten a minap életmű díjjal jutalmazott Claudia Cardinale, Charles Bronson, az élete első negatív szerepét vállaló Henry Fonda és Jason Robards alakítása teszi teljessé a végletekig kijátszott forgatókönyv, a csodálatos szélesvásznú látvány és a fantasztikus zene által alkotott egységet. Furcsa belegondolni, hogy annak idején a film Amerikában anyagi bukás volt – persze a jó öreg Európában hatalmas siker lett, pedig itt egy jóval hosszabb verziót vetítettek le. Ez a 165 perces verzió kerül most, majdnem ötven év után újra a mozikba, természetesen digitálisan kissé leporolva, mégis megőrizve karcosságát. 
 
Vízer
2015.09.18
|
C'era una volta il West
amerikai-olasz western, 165 perc, 1968
"És Frank? - Minket küldött. - Lovat hoztatok? - Nem, majd ketten ülünk egy lovon. - Két ló így is felesleges lesz." Durr, durr, durr.
Rendező:

Sergio Leone

Forgalmazza: Pannonia Entertainment Ltd.
Bemutató: 2015. szeptember 24.
(14 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
26
K
27
Sze
28
Cs
29
P
30
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.