Szerelemtől sújtva

olvasói
4/10 (2)


A ház előtt taxi fékez, mosolygós, fiatal lány száll ki és hurcolkodik fel a lakásba. Nyaralásból érkezik haza, szerelmével töltött együtt egy hetet Velencében. Boldog és felszabadult, jókedvűen köszönti szomszédasszonyát és játékmackóját. Éva huszonnégy éves, egyedül él, nem sokat mozdul ki a lakásából, hisz csak azok a ritka napok éltetik, amikor nála majd húsz évvel idősebb szerelme meglátogatja.


Ez a néhány nap Velencében különös ajándék volt, kapcsolatuk amúgy szigorúan titkos - de milyen is legyen, elvégre több mint tíz éve kezdődött, amikor a tizenhárom éves, árva leányt Tibor, a család régi barátja, elcsábította. A férfinak felesége és két gyereke van, mégis kitart a titkos és bűnös viszony mellett; Éva életét pedig teljesen betölti ez az ígérgető, öntelt alak - senki nem számít, a lány egy barátnőjén és a mackóján kívül senkivel sem osztja meg a világát. Csak a lakás négy fala, az emlékek és az ígéretek: az áltatás és az álmodozás zárt terei...A rendező-operatőr Sas Tamás a Kalózok és a Rosszfiúk után visszatért első játékfilmje, a Presszó különleges kamarastílusához. A Presszó egyetlen, fix beállításból felvett szerelmi sokszöge után a Szerelemtől sújtva egyszereplős, zárt térben játszódó feszes kamaradráma, a film során jóformán csak a főszereplő, Éva jelenik meg, a többiek csak a hangjukkal vannak jelen. Komoly dramaturgiai és színészi kihívás ez, Kovács Patrícia azonban kiválóan oldja meg a feladatot, érzékeny hangulatváltásaival, képzelet és normalitás között egyensúlyozó játékával betölti a szerepet és a teret. A sztori ugyan nem nélkülözi a mesterkéltséget, a dramaturgia túlságosan rövidre zárt - az egyszerre nyomasztó és sejtelmes atmoszféra, az izgalmas alapötlet, és egyik legkiválóbb operatőrünk, Ragályi Elemér képei azonban érdekes mozikalandra csábítanak. Szerelemre hangolva - Szeretni bolondulásig - Szerelemtől sújtva: a különleges hangulatú, sajátos formavilágú szerelmi melodrámák sorozata egy magyar darabbal gazdagodott.
gorcsev
23 January 2003
|
Hungarian title: Szerelemtől sújtva
Hungarian drama, 94 min, 2002
Directed by:

Sas Tamás

Distributor: Budapest Film
(16 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.