A háború áldozatai

olvasói
(0)
Megjelenés: 2002. február 19.

A nyolcvanas évek második felében, a sokat kritizált Reagan-korszakban szinte önálló műfajként élte reneszánszát a vietnámi háborús film. Akkor, az olyan igazán erős és hiteles alkotások mellett, mint a Szakasz vagy az Acéllövedék, Brian De Palma munkája nem aratott túl nagy sikert, sőt, tulajdonképpen elsikkadt.


De Palma Aki legyőzte Al Caponét című, előző, nagysikerű eposzával való összehasonlítás sem volt éppen előnyös, de most itt a lehetőség az újraértékelésre, a film igazi helyének megtalálására. A valós, de erősen kiszínezett történet öt amerikai katonáról szól, akik egy őrjárat során elrabolnak egy ártatlan vietnámi lányt, hogy kedvüket leljék benne. Egyikük azonban, persze egy újonc, szembeszáll a többivel, és bár nem tudja megakadályozni a lány megerőszakolását és halálát, felettesei akarata ellenére mégis sikerül a bűnösöket bíróság elé állíttatnia. Bár a harcjelenetek visszafogottabbak a szokásosnál és kevésbé jól megkomponáltak, De Palma hitelesen adja vissza a háború erkölcsi rombolását és a katonák lelki állapotát. Azt viszont nehéz megérteni, miért választották éppent az inkább vígjátéki alkatú Michael J. Foxot főszereplőnek; egyszerűen kilóg a filmből. Vele ellentétben Sean Penn briliáns alakítást nyújt mint a kis csapat őrmestere. Azt is mondhatnánk, hogy ő tartja össze a filmet: kemény, ellenszenves, katonásan karizmatikus, szóval lelkesen lehet utálni. Itt ugyanis, mint oly sokszor az amerikai filmekben, pont az ellenszenves szereplők a legjobbakExtrák:

Láthatunk egy interjút Michael J. Fox-szal és egy 30 perces werkfilmet, néhány jogosan kihagyott vagy lerövidített jelenetet, filmográfiákat és két másik háborús film előzetesét. A képminőség kifogásolható.Hang: angol 5.1, francia, olasz, német, spanyol Surround
Kép: 16:9/2,35:1, színes
Felirat: magyar + 21 nyelv
Extrák felirata: angol, német


Casualties of War

1989 Hossz: 109 perc Forgalmazó: Warner Home Video Rendező: Brian De Palma Szereplők: Michael J. Fox, Sean Penn, Don Harvey, John C. Reilly, John Leguizamo
Vízer
2002.03.08
|
Casualties of War
amerikai háborús film, 113 perc, 1989
Rendező:

Brian De Palma

(13 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.