Járvány

est.hu:
9/10
|
olvasói
6/10 (29)
A felügyelő és a kurva. Ígéretes filmcím. Eredeti. Csak az a baj, hogy elszállt a lemez és nem maradt semmi sem a forgatókönyvből. Bajban hát az író és a rendező. Határidő közeleg, valamit tenni kell. Legyen a film címe Járvány, szóljék egy Európát letaroló pestishullámról, egy a népeket menteni óhajtó fiatal orvosról, aki nagy buzgalmában maga terjeszti a kórt, s lesz előidézője a pusztulásnak.
A rendező és a forgatókönyvíró munkához lát, gondolkodnak, Németországba utaznak, az elképzelt gócpontba, majd újra otthon spiritiszta szeánsz segítségével bemutatják a filmtervet a csalódott producernek. Közben rövid részleteket láthatunk magából a Műből is, melyek alapján eldönthetetlen: a két filmes nagyszerű szatírát, vagy borzadályos giccset ütött össze négy nap alatt. A filmötlet pedig valósággá válik. Majd minden beszélgetés a betegségek, járványok taglalásával ér véget, végül pedig a filmkészítőket is eléri egy gyilkos kór. 
 
Lars Von Trier második játékfilmje majd 20 évvel elkészülte után kerül bemutatásra Magyarországon, a dán filmmágus első filmtrilógiájának másik két darabjával egy időben. A fogadásként indult ujjgyakorlat - a rendező a dán filmintézet munkatársának fogadkozott: tud ő egymillió dán koronából (akkor ez tízmillió forintot jelentett) játékfilmet fabrikálni - a legkevésbé ismert Trier-film, pedig hatása a későbbi életműre jóval nagyobb, mint társalkotásainak. Dogma-előlegző minimalizmusa, a csípősen ironikus szatíra, sőt a melodramatikus elemek mind-mind a későbbi avantgardan pozőr, precízen nagyvonalú rendezőt előlegezi. 
 
kalambó
2006.10.04
|
Epidemic
dán filmdráma, 102 perc, 1988
Lars von Trier Európa-trilógiájának második darabja. Posztmodern metafikció két forgatókönyvíróról, akik egy járványról fantáziálnak, miközben körülöttük tombol az igazi járvány. Lars mester válasza A dolgok állására.
Rendező:

Lars von Trier

Forgalmazza: Másképp Alapítvány
(4 kép)


Film premierek

Erdei boszorkány - Tűzpróba

cseh-dán-magyar-norvég fantasy, 90 perc, 2018

Undipofik

amerikai-kínai animációs film, 87 perc, 2019

John Wick: 3. felvonás - Parabellum

amerikai akciófilm, 130 perc, 2019

Szívek királynője

dán-svéd filmdráma, 127 perc, 2019

Éter

lengyel-litván-magyar-olasz-ukrán történelmi dráma, 118 perc, 2018
Játék
A világhírű zongoraművész, a Liszt-díjas Farkas Gábor legújabb, a Hungaroton gondozásában megjelent lemezének anyagát mutatja be szerda esti koncertjén.
Filmek a TV-ben
18:10
Madame Nobel - A béke szerelmese
német-osztrák életrajzi filmdráma, 2014
18:15
Sötét elmék
amerikai sci-fi thriller, 2018
18:25
Pókember 2.
amerikai akciófilm, 2004
18:30
És most valami egészen más
angol vígjáték, 1971
18:30
Tigris és sárkány
amerikai-hongkongi-kínai-tajvani akciófilm, 2000
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.