Járvány

est.hu:
9/10
|
olvasói
6/10 (29)
A felügyelő és a kurva. Ígéretes filmcím. Eredeti. Csak az a baj, hogy elszállt a lemez és nem maradt semmi sem a forgatókönyvből. Bajban hát az író és a rendező. Határidő közeleg, valamit tenni kell. Legyen a film címe Járvány, szóljék egy Európát letaroló pestishullámról, egy a népeket menteni óhajtó fiatal orvosról, aki nagy buzgalmában maga terjeszti a kórt, s lesz előidézője a pusztulásnak.
A rendező és a forgatókönyvíró munkához lát, gondolkodnak, Németországba utaznak, az elképzelt gócpontba, majd újra otthon spiritiszta szeánsz segítségével bemutatják a filmtervet a csalódott producernek. Közben rövid részleteket láthatunk magából a Műből is, melyek alapján eldönthetetlen: a két filmes nagyszerű szatírát, vagy borzadályos giccset ütött össze négy nap alatt. A filmötlet pedig valósággá válik. Majd minden beszélgetés a betegségek, járványok taglalásával ér véget, végül pedig a filmkészítőket is eléri egy gyilkos kór. 
 
Lars Von Trier második játékfilmje majd 20 évvel elkészülte után kerül bemutatásra Magyarországon, a dán filmmágus első filmtrilógiájának másik két darabjával egy időben. A fogadásként indult ujjgyakorlat - a rendező a dán filmintézet munkatársának fogadkozott: tud ő egymillió dán koronából (akkor ez tízmillió forintot jelentett) játékfilmet fabrikálni - a legkevésbé ismert Trier-film, pedig hatása a későbbi életműre jóval nagyobb, mint társalkotásainak. Dogma-előlegző minimalizmusa, a csípősen ironikus szatíra, sőt a melodramatikus elemek mind-mind a későbbi avantgardan pozőr, precízen nagyvonalú rendezőt előlegezi. 
 
kalambó
2006.10.04
|
Epidemic
dán filmdráma, 102 perc, 1988
Lars von Trier Európa-trilógiájának második darabja. Posztmodern metafikció két forgatókönyvíróról, akik egy járványról fantáziálnak, miközben körülöttük tombol az igazi járvány. Lars mester válasza A dolgok állására.
Rendező:

Lars von Trier

Forgalmazza: Másképp Alapítvány
(4 kép)


Film premierek

A vadon hívó szava

amerikai kalandfilm, 100 perc, 2020

Isten létezik, és Petrunijának hívják

belga-francia-horvát-macedón-szlovén filmdráma, 100 perc, 2019

Wasp Network: Ellenállók

belga-francia-spanyol thriller, 123 perc, 2019

Öngyilkos túra

dán-német-norvég misztikus dráma, 90 perc, 2019

A mennyországnak kell lennie

francia-kanadai-német-palesztin-török vígjáték, 97 perc, 2019
Játék
2002-ben megszületett Spanyolország válasza a franciák büszkeségére, a Manu Chaóra.
Filmek a TV-ben
18:15
Kölcsöncsalád visszajár
amerikai vígjáték, 2005
18:30
A megtorló
amerikai-német akciófilm, 2004
18:50
Penge: Szentháromság
amerikai akciófilm, 2004
18:50
Elysium - Zárt világ
amerikai sci-fi akciófilm, 2013
18:55
Ruben Brandt, a gyűjtő
magyar animációs film, 2018
?? ? rá se fér a képre az a sok ember, aki reggel 8.30-kor sorban áll, hogy jegyet vegyen az idei #berlinale-ra ?
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.