Járvány

est.hu:
9/10
|
olvasói
6/10 (29)
A felügyelő és a kurva. Ígéretes filmcím. Eredeti. Csak az a baj, hogy elszállt a lemez és nem maradt semmi sem a forgatókönyvből. Bajban hát az író és a rendező. Határidő közeleg, valamit tenni kell. Legyen a film címe Járvány, szóljék egy Európát letaroló pestishullámról, egy a népeket menteni óhajtó fiatal orvosról, aki nagy buzgalmában maga terjeszti a kórt, s lesz előidézője a pusztulásnak.
A rendező és a forgatókönyvíró munkához lát, gondolkodnak, Németországba utaznak, az elképzelt gócpontba, majd újra otthon spiritiszta szeánsz segítségével bemutatják a filmtervet a csalódott producernek. Közben rövid részleteket láthatunk magából a Műből is, melyek alapján eldönthetetlen: a két filmes nagyszerű szatírát, vagy borzadályos giccset ütött össze négy nap alatt. A filmötlet pedig valósággá válik. Majd minden beszélgetés a betegségek, járványok taglalásával ér véget, végül pedig a filmkészítőket is eléri egy gyilkos kór. 
 
Lars Von Trier második játékfilmje majd 20 évvel elkészülte után kerül bemutatásra Magyarországon, a dán filmmágus első filmtrilógiájának másik két darabjával egy időben. A fogadásként indult ujjgyakorlat - a rendező a dán filmintézet munkatársának fogadkozott: tud ő egymillió dán koronából (akkor ez tízmillió forintot jelentett) játékfilmet fabrikálni - a legkevésbé ismert Trier-film, pedig hatása a későbbi életműre jóval nagyobb, mint társalkotásainak. Dogma-előlegző minimalizmusa, a csípősen ironikus szatíra, sőt a melodramatikus elemek mind-mind a későbbi avantgardan pozőr, precízen nagyvonalú rendezőt előlegezi. 
 
kalambó
2006.10.04
|
Epidemic
dán filmdráma, 102 perc, 1988
Lars von Trier Európa-trilógiájának második darabja. Posztmodern metafikció két forgatókönyvíróról, akik egy járványról fantáziálnak, miközben körülöttük tombol az igazi járvány. Lars mester válasza A dolgok állására.
Rendező:

Lars von Trier

Forgalmazza: Másképp Alapítvány
(4 kép)


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
Filmek a TV-ben
H
7
K
8
Sze
9
Cs
10
P
11
Szo
12
22:15
A gyanúsított
amerikai thriller, 2016
22:20
Aratók
dél-afrikai film, 2018
22:45
Szólíts a neveden
olasz romantikus film, 2017
22:55
23:00
Szombat esti láz
amerikai musical, 1977
Van ma Margó Irodalmi Fesztivál, latin-amerikai dokufeszt, terézvárosi búcsú, kürtőskalács fesztivál, ezernyi program, de van egy, ami mindenkinek szól: az önkormányzati választások! Fotó: @fortepan #szavazas #szavazz #onkormanyzativalasztasok #programajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.