Gosford Park

olvasói
(0)
Robert Altman már régóta kifelé kacsingat Hollywoodból, ám csak két éve jött el az idő, hogy egy velejéig angol produkcióval jelentkezzen. A Gosford Park Angliában készült, ott játszódik, javarészt brit színészek brillíroznak benne - ám a világon mindenütt aratott, többek között a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscart és a legjobb rendezés Golden Globe-ját nyerve.


1932-ben vagyunk, a világ kifelé gyalogol a gazdasági válságból, és lassan csúszik bele a háborúba. De a vidéki Angliában ebből még keveset éreznek. Sir William McCordle és felesége, Lady Sylvia illusztris, arisztokrata kompániát vár csodálatos birtokukra, a Gosford Parkba. A rokonok és barátok között akadnak bárók és gyártulajdonosok, filmsztárok és producerek, sznobok és antisznobok - de nem kevésbé változatos a szolgálók világa sem, amelyben ambiciózus szobalány, kéjsóvár lakáj, hűvös modorú főkomornyik és cserfes szobalány serénykedik. Urak és szolgák egy fedél alatt, fent és lent, bávatag arisztokrácia és tevékeny cselédség - a Gosford Parkot ez a két véglet népesíti be. Altman mindig is a sok szálon futó, elegáns vonalvezetésű, panorámás elbeszélésekről volt híres (gondoljunk csak a Nashville, Az esküvő vagy a Rövidre vágva forgatagára), most szintén ezt az erényét csillogtatja. A hétköznapi intrikák mellett egy gyilkosság borzolja a kedélyeket és zavarja össze a viszonyokat. Elég hamar kiderül, hogy hiú arisztokraták és pletykás szolgálók egy dologban bizonyosan közösek: majd mindenkinek volt indítéka a gyilkosságra.Trükkös forgatókönyv, leleményes dialógusok, mesteri térszervezés (gyakran minimum két színtérre, két különböző párbeszédre kell figyelnünk) szabadítja fel a színészeket, akik mind improvizálásból, mind pedig összjátékból kiválóan vizsgáznak. Altman fanyar iróniája a társadalmi ellentmondások és álszentségek mellett most is célba veszi a filmes világot - nem keveset elmond a rendező szimpátijáról, hogy a Gosford Park szerkezetét, elbeszélésmódját és stílusát figyelve lényegében Jean Renoir 1939-es remekművének, A játékszabálynak szellemes és méltó megidézése.
gorcsev
2002.08.29
|
Gosford Park
amerikai-angol krimi, 137 perc, 2001
Az amerikai filmes epika nagymesterének sokszereplős, sok szálon futó panorámája, mely 1932-ben játszódik egy angol vidéki kastélyban. Fenn az urak kavarnak, lenn a cselédek szervezkednek. Mire a tea kihűl, a vér is kicsordul.
Rendező:

Robert Altman

Forgalmazza: SPI
(14 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.