Mansfield Park

olvasói
6/10 (5)
Igazi, hamisítatlan arisztokrata sznobizmus, csöppnyi sikamlós dekadencia, 19. századi vadromantika, és szolid homoerotikus vonulat jellemzi Rozema mérsékelten merész regényadaptációját, ami azonban pont elég volt a keményvonalas Jane Austen Fanclub tagjainak, hogy rögtön eretneknek bélyegezzék meg a rendezőnőt.
Pedig a téma megközelítése igazán becsülendő. Rozema ugyanis Austen legkevésbé megfilmesíthetőnek tartott könyvét adaptálta a filmvászonra úgy, hogy a főhősnő buksijában lepergő gondolatfutamokhoz hozzácsapta az írónő naplófeljegyzéseiből és levelezéseiből leszűrt summázatot, és így szinte tökéletes Austen alteregót kapunk az ő Fanny Price-ában. Egy jóval modernebb, rebellisebb, határozottabb személyiség, aki illúziómentes látásmódjával és igényes szarkazmusával önnön kritikusává is válik. Rozema a szöveghűség helyett inkább a hitelességet választotta, aminek következtében igazán okos és érett munka született.
 
A sztori az írónő többi munkáihoz hasonlatosan remekbe szabott szappanopera alap, igazi társasági-társadalmi dráma kisemberek nagy rongyrázásával. Fanny tízévesen kerül a Bertram-család birtokára, csupa sznob, felvágós arc közé, akik folyton azt éreztetik vele, hogy társadalmi rangjuk miatt különbek nála, holott az intellektuális fölény egyértelműen a kicsi, kerekszemű lánykáé. A családból egyedül Edmund unokatestvérétől kap szeretetet és biztatást, írni kezd, és sikerül kitörnie az andalító, teázgatós-lovaglós, kétségbeejtően felszínes angol társasélet posványából. És persze nem lenne teljes a kép egy veszedelmesen jóvágású udvarló nélkül, aki londoni sziporkáival ejti ámulatba a jónépet, és bűvöli el az okos, öntudatos nővé cseperedő Fanny szívét.  
 
 
macsek
2007.02.16
|
(2 kép)


Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
P
3
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
P
3
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.