Ede megevé ebédem

est.hu:
7/10
|
olvasói
6/10 (96)
Jancsó Miklós már 85 éves, és még mindig egyre készíti a Jancsó-filmeket! Igaz, utóbbi definíciója idő közben a meztelen nős-csendőrös-hegedűszós filmballada után kísérletezgető avantgárd darabra, majd végletekig (ön)ironikus vígjátékká változott.
Jancsó, kis hazánk legemblematikusabb - hát ez milyen szó? - rendezője egyfajta természeti jelenség, öntörvényű alkotó, aki egy veterán bölcsességével és egy húszéves merészségével rendez. Rendezőnk mindig ugyanarról mesél: életről, halálról és hatalomról, sikerről meg bukásról, és nem fél olyan kliséket használni, amelyek másoknál a biztos kudarcot jelentenének. Most újra találkozhatunk külön bejáratú hőseivel, Kapával és Pepével - ők a magyar Vladimir és Estragon -, akik különös gyilkossági ügybe keverednek. Pepe ugyanis valami titokzatos dologgal foglalkozik (talán kísértetekkel), a vele interjút készítő ifjú újságírónőnek pedig nyoma vész.
 
Megjelenik a rendőrség, köztük egy amerikai-magyar FBI-os - szomorú irónia: Halász Péter ebben a szerepben saját halálát játssza el, pár hétre rá pedig megtudja, hogy valóban halálos beteg -, és hőseink börtönbe kerülnek, majd elteszik őket láb alól, de mint tudjuk, Jancsónál mindig a halottak a legvirgoncabb szereplők. A történet most is csak laza keret, de a filmet kivételesen a rendező idősebb fia, Jancsó Nyika fényképezte, a szereplők közt pedig ezúttal is feltűnnek zenészek és egyéb művészek. És ha valaki még nem jegyezte meg: Scherer, a borostás, göndör fazon Pepe, Mucsi, a vékony és mindig ideges fickó pedig Kapa. Vagy fordítva? 
 
Vízer
2006.10.04
|
magyar szatíra, 94 perc, 2006
Pepe és Kapa, korunk kissé szürreális hősei ezúttal különös gyilkossági és öngyilkossági ügybe keverednek, köszönhetően egy eltűnt újságírónőnek, egy ádáz FBI-ügynöknek és Jancsó Miklósnak!
Rendező:

Jancsó Miklós

Forgalmazza: HungaroTop
(9 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.