Az ígéret megszállottja

olvasói
(0)
Valahol vidéken meggyilkolnak egy kislányt. Az első gyanúsított, egy félkegyelmű csavargó a kíméletlen kihallgatást követően végez önmagával, tettét mindenki beismerő vallomásnak könyveli el. Egyedül az éppen nyugdíjazott nyomozó nem képes nyugodni. Ígéretet tett a halott kislány édesanyjának, hogy kézre keríti a gyilkost.


Meggyőződése, hogy a bűnös még szabadlábon van, és újabb rémtettet fog elkövetni. A vénülő detektív nyugdíjas éveit horgászás helyett arra szenteli, hogy beváltsa ígéretét.
Friedrich Dürrenmatt Az ígéret című novelláját eddig ötször filmesítették meg Svájctól Csehországig, magyar tájakra Fehér György adaptálta a Szürkületben. Sikeres európai sztori, ám érdekes módon az amerikai verzióra majd' fél évszázadot várni kellett.

"A bűnügyi regény rekviemje" - alcímet adta művének a svájci szerző. Ne higgyük, hogy Sean Penn filmváltozata afféle leegyszerűsített, hollywoodi thriller lett, amely megnyugtató heppienddel bocsátja útjára nézőit. Penn, aki harmadik rendezésében ismét nem jelenik meg színészként a vásznon, játékfilmes eszközökkel teljesítette ki a novella elbizonytalanító hatását. A főszerepben a máshol öntetszelgésre is hajlamos Jack Nicholson pályája alkonyának legnagyobb alakítását nyújtja: döbbenetes erővel ábrázolja detektívjének útját a felvállalt hősiességből a kétségbeesett megszállottságig. Mellette rendkívül erős színészgárda vonul fel, ám - és ez színészből lett rendezők esetében ritka - a filmnek nem ez a legnagyobb erőssége. Művészi atmoszférateremtés, gyönyörű képek és bátor forgatókönyv, ami végig a krimik megoldásai ellen dolgozik - párját ritkító amerikai műremek.
nelson
2002.04.04
|
The Pledge
amerikai bűnügyi film, 124 perc, 2001
Dürrenmatt novellájának legfrissebb adaptációja a meggyilkolt kislány ügyében megszállottan nyomozó detektívről.
Rendező:

Sean Penn

Színész:

Jack Nicholson
(Jerry Black)

Robin Wright
(Lori)

Aaron Eckhart
(Stan Krolak)

Vanessa Redgrave
(Annalise Hansen)

Helen Mirren
(doktor)

Harry Dean Stanton
(Floyd Cage)

Mickey Rourke
(Jim Olstad)

Benicio Del Toro
(Toby Jay Wadenah)

Patricia Clarkson
(Margaret Larsen)

(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
5
K
6
Sze
7
Cs
8
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.