A Sárkány: Bruce Lee élete

est.hu:
7/10
|
olvasói
9/10 (22)
Bruce Lee-ről aligha lehet máshogy beszélni, mint szuperlatívuszokban, és erre elég csak egy példát felmutatni.
Míg a legtöbb harcművész mozdulatait a vásznon kissé felgyorsítják a hatás kedvéért, addig Lee ütései és rúgásai olyan elképesztően gyorsak voltak, hogy a legtöbbször le kellett lassítani a filmet, és ez nem legenda, tény. Az Amerikában született, de Hongkongban nevelkedett Lee még ma is, 35 évvel halála után is korunk egyik legnagyobb ikonjának számít - lásd Uma Thurman sárga mezét a Kill Bill-ben -, köszönhetően szinte emberfeletti harcművészeti teljesítményének, filmjeinek, és persze egyéniségének. Bruce Lee az egyik legdinamikusabb harcművészet, a kung-fu mestere volt, de durván megsértette az ősi hagyományokat, amikor iskolájában nem csak kínai tanítványokat oktatott. Később ismét vétett a hagyományok ellen, amikor elhatározta, hogy egyszerűsíti a kung-fu mozgássorait, és kidolgozta a Jeet Kun Doo-t, az „elhárító örök” módszerét.
 
Az új stílusnak hamar követői akadtak, Lee mindenkit elbűvölt villámgyors reflexeivel és elképesztően ügyes fogásaival, és hamarosan Hollywood is felfedezte a karizmatikus harcművészt, akiről kiderült, hogy színészként is megállja a helyét. Több óriási filmsiker után (A Sárkány útja, Tomboló ököl, A Sárkány közbelép), 32 éves korában, máig tisztázatlan körülmények között halt meg. Az életrajzi elemeket felvonultató látványos akciófilmet Bruce Lee feleségének emlékiratai alapján Rob Cohen rendezte, ám meglepő módon a főszereplő Jason Scott Lee nem harcművész, hanem táncos háttérrel érkezett a forgatásra. Bár a film Bruce Lee életének számos tényét pontatlanul kezeli, mégis képes hitelesen megidézni egy tényleg rendkívüli életet.

Forrás: Est.Tv Magazin
2008.06.20
|
Dragon: The Buce Lee Story
amerikai életrajzi film, 120 perc, 1993
Rendező:

Rob Cohen

Színész:

Jason Scott Lee
(Bruce Lee)

Lauren Holly
(Linda Lee)

Robert Wagner
(Bill Krieger)

Michael Learned
(Vivian Emery)

Nancy Kwan
(Gussie Yang)

Kay Tong Lim
(Philip Tan)

Ric Young
(Bruce apja)

Sven-Ole Thorsen
(a Démon)

Forry Smith
(Green Hornet)

(3 kép)


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.