A nagy fehérség

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (12)
Miért éppen Alaszka? Mert úgy tűnik, itt mindenki bolond kicsit, és mert az iszonyat hideg és világtól való elszigeteltség furcsa dolgokat eredményez arrafelé, még a biztosítási csalások bizarr világában is!
Adott egy balfék, aki adósságokban nyakig ülve próbál vezetni egy rosszul menő utazási irodát, továbbá van egy ambiciózus fiatal biztosítási nyomozónk és egy csontkeményre fagyott gazdátlan hulla, tessék ezt szépen összekombinálni. Vegyük továbbá figyelembe az utazási ügynök sültbolond nejét és eltűnt öccsét, a biztosítós fickó válságban lévő kapcsolatát, illetve a hullát legyártó két önérzetes, de mégiscsak kezdő bérgyilkost, és már kaptunk egy kellemesen sötét kis vígjátékot, északi megvilágításban, süvítő széllel, randa füles sapkákkal, őrült szomszédokkal és kóbor jávorszarvasokkal. 
 
A filmnek nincs sok unalmas pillanata, ami art moziknál mindig kellemes meglepetés, és minden zavarossága ellenére a sztori elég fordulatos - ha ezek a fordulatok nem is mindig a hétköznapi logika vagy a hollywoodi koreográfia mentén zajlanak. A szeméttartályban talált hulla körüli hercehurca, a furcsára sikerült túszejtés, a nagy leszámolás a hómezőn, és persze hőseink elbaltázott magánélete szerves részét képezik a száraz humor és a vérbő komédia közötti folyamatos ingázásnak - és ezt nehéz megunni. Azt ugyan még mindig nehéz megszokni, hogy Robin Williams mindenáron komoly színész akar lenni, de szerencsére itt visszafogottan játszik, inkább átengedi a teret a többieknek, elsősorban Giovanni Ribisinek és Holly Hunternek, akik aztán beleadnak apai-anyait. 
 
A film egyetlen hátulütője, hogy a történet, az elmesélés hangneme és maga a helyszín is meglehetősen emlékeztet a Coen testvérek zseniális és meglehetősen gonosz Fargójára - de ott egye meg a fene, láttunk ennél sokkal rosszabb referenciákat is! 
 
Vízer
2006.10.12
|
The Big White
amerikai thriller, 100 perc, 2005
Gyanús biztosítási ügyletek Alaszkában, stílszerűen csonttá fagyott hullával, összekuszálódott szerelmi szálakkal és kellőképpen lökött helyiekkel, avagy koromfekete vígjáték a nagy fehér tájban.
Rendező:

Mark Mylod

Színész:

Robin Williams
(Paul Barnell)

Giovanni Ribisi
(Ted Waters)

Holly Hunter
(Margaret Barnell)

Woody Harrelson
(Raymond Barnell)

Tim Blake Nelson
(Gary)

W. Earl Brown
(Jimbo)

Alison Lohman
(Tiffany)

Forgalmazza: Budapest Film

Linkek


Kapcsolódó cikkek

(5 kép)


Film premierek

A vadon hívó szava

amerikai kalandfilm, 100 perc, 2020

Isten létezik, és Petrunijának hívják

belga-francia-horvát-macedón-szlovén filmdráma, 100 perc, 2019

Wasp Network: Ellenállók

belga-francia-spanyol thriller, 123 perc, 2019

Öngyilkos túra

dán-német-norvég misztikus dráma, 90 perc, 2019

A mennyországnak kell lennie

francia-kanadai-német-palesztin-török vígjáték, 97 perc, 2019
Játék
A kiállítás a honfoglalástól a 19. századig mutatja be a fegyverek történelmet alakító szerepét.
Filmek a TV-ben
18:25
Színlelők
amerikai film, 2018
18:30
Az Admirális, aki legyőzte Japánt
dél-koreai akciófilm, 2014
18:40
Bűnvadászok
olasz akcióvígjáték, 1977
18:40
Ég velünk!
amerikai romantikus vígjáték, 2000
18:55
Mi, állatok
amerikai film, 2018
a #Berlinale fesztiválpalotájának méreteit lehetetlen megmutatni egyetlen fotón. azért megpróbáltuk... #berlinale2020 itt pedig az exkluzív beszámolónk: http://est.hu/cikk/133854/a_berlinale_atalakult_megis_a_regi
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.