Hukkle

est.hu:
8/10
|
olvasói
10/10 (8)
Ráncos arcú bácsika ül a faluszélen, ütemesen csuklik – vagyis inkább hukklik –, precízen diktálva ezzel a briliánsan ötletes tanyasi zajszonáta alapritmusát. És mellesleg minden egyes rekeszizom rándulásnál lefejez egy hangyát a pad alatt átvonuló bolyból, csakhogy a groteszk felütés is stimmeljen.
 És stimmel is! Kevés olyan kvázi némafilm van, ami ennyire pörgős, izgalmas, szabatosan komponált és finoman abszurdba hajló, mint Pálfi többszörösen díjnyertes remeke. Nem is nagyon lehet elsőre hova tenni, mert van is sztori meg nincs is, a képei néhol mámorítóan nyugodtak, aztán egészen finoman hideg színezetük lesz, és pár zavaró motívumon keresztül eljutunk a kifejlett bűnsztoriig. Gyilkosság, ármánykodás falusi módra, csendesen, nyugiban… Ráadásul mire idáig eljutunk, teljesen felvettük a film ritmusát, megszoktuk a képeit, ráhangolódtunk a kis világára, tehát joggal leszünk összezavarodva. A vidám zsánerképek mögé úsztatott kozmikus bűntörténet-szálak, olyanok akár egy vizuális kirakós játék, a szavak nélküli kompozíció pedig provokatív filmnyelvi kísérlet.
Minden a helyén van és működik. A figyelő kisöreg a fura csuklással, a serénykedő asszonynépség a réti virágszedés közben, meg a konyhában sumákolva, a sűrű temetési menet, a tipikus rendvédelmi közeg, a természet- és hétköznapi falumodell, a filmszakadás… 
 
Zavarbaejtően eredeti munka, mely a nézőjét is bevonja a játékba, gondolkodásra kényszeríti, elkápráztatja és elborzasztja, és ha jó alanyra talál, akkor a heves interakció végén a befogadói agy picit máshogyan kattog majd ebben a világban is. 
 
 
macsek
2007.06.08
|
magyar filmdráma, 75 perc, 2002
Öregúr csuklik a padon, részeg fiú horkol a kocsin, jóságos arcú nénike gyöngyvirágot szed a réten, asszonyok varrnak a varrodában, férfiak kugliznak a kocsmában, a méhész kipörgeti a mézet, aratógép aratja a búzát, amiből a malomban liszt, majd a nagymama konyhájában nokedli lesz, a rendőr pedig gyilkosságok után nyomoz...
Rendező:

Pálfi György

Forgalmazza: Mokép
(4 kép)


Filmek a TV-ben
H
6
K
7
Sze
8
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
6
K
7
Sze
8
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.