Amin a muszlimok röhögnek

est.hu:
6/10
|
olvasói
4/10 (19)
9/11 ötödik évfordulója kapcsán érkező nagyszabású produkciók és a terrorizmus elleni háborút kritikus szemmel figyelő, politikus hangú darabok között üdítő színfoltként bukkan fel Albert Brooks amerikai komikus filmje, melyet ő maga írt és rendezett, s az Albert Brooks nevű főszereplőt is maga alakítja.
A történet szerint az éppen munkanélküli komikust egy kormányzati bizottság azzal bízza meg, hogy utazzon egy hónapra Indiába és Pakisztánba, hogy kiderítse, mi fán terem a muszlim humorérzék, s írjon minderről egy 500 oldalas jelentést. Ahogy a bizottság elnöke megjegyzi: a muszlim világgal kapcsolatban korábban alkalmazott stratégiák (kémkedés, háború stb.) nem vezettek eredményre - illetve az USA elnöke maga is kedveli a jó vicceket -, tehát itt az ideje, hogy új stratégiával próbáljanak közelíteni a muszlim gondolkodásmód megértéséhez. Főhősünk két kormányhivatalnok kíséretében megérkezik Delhibe, felfogad egy lelkes ifjú indiai hölgyet titkárnőnek, és már kezdődhet is a kutatás. A legaggasztóbb körülmény - leszámítva például azt, hogy Indiában egyáltalán nincsenek kabarék -, a legyártandó irdatlan mennyiségű oldalak száma... 
 
Az Albert Brooks-féle humor valahol középúton van a Roberto Benigni-féle bohóckodás és Woody Allen szatirikus humora között, és néha zavarba is jövünk a bizonytalankodástól, hogy akkor melyik is szeretne lenni igazából. Mindazonáltal vannak a filmben tagadhatatlanul frenetikus részek, amin ha Indiában nem is, de itt nálunk biztos, hogy remekül lehet nevetni. 
 
Odor Emília
2006.11.02
|
Looking for Comedy in the Muslim World
amerikai vígjáték, 98 perc, 2005
Az amerikai kormány a muszlim világhoz fűződő viszonyában stratégiát vált: egy munka nélküli komikust küld Indiába és Pakisztánba, hogy derítse ki, min röhögnek a muszlimok, és írjon minderről egy 500 oldalas jelentést.
Rendező:

Albert Brooks

Forgalmazza: Paradigma Film
Bemutató: 2006. november 9.


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
3
K
4
Sze
5
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.