Felhő a Gangesz felett

est.hu:
8/10
|
olvasói
5/10 (10)
Nem igazán lehet eldönteni, hogy Dettre fura, drogos love story-jában melyik fél a nagyobb áldozat; a heroinfüggő – amúgy tehetséges programozó – fiú, vagy az élettől menekülő, önfeláldozó-humanitárius családanya, aki gondolkodás nélkül hajít el mindent, hogy ingatag támasza legyen a reményvesztettnek.
Maga a sztori már ezerszer elcsépelt kliséhalmokból épül fel; adott a drogos fiú, aki képtelen nemet mondani a „hősnőnek”, és adott a paraszt-glóriával felvértezett, angyalszemű lány, aki tényleg beáldoz mindent ezért a visszás kapcsolatért. Adott a véletlen találkozás is, a szívszorító és egyben gyomorforgató jelenetek sora, amiben a tipikus drogos lakás kontrasztjában figyelhetjük, hogyan csiszolódik össze két menthetetlenül magányos lélek. A koszos, szürke fénybe burkolódzó arcokról csak úgy visít az élet nyomora, a beletörődés, talán a feladás megnyugvása is ott bujkál, mindketten jobb sorsot álmodtak ennél. Néha színpompás víziók törik meg a mocskos teret, és a Gangesz partjának valószerűtlen tájai úsznak be a vászonra, kirekesztve teljesen a reményvesztettség súlyos szemfedelét. De ez is csak gonosz illúzió, drogmámorból táplálkozó pillanatmegnyugvás…
 
Tulajdonképpen el is értünk oda, hogy ez a mozi miért lóg ki a tucatkábszeres filmek sorából; a megvalósítás módja, az elbeszélés ritmusa és a színészek tehetsége olyan elementáris erővel vágja tarkón a nézőt, hogy napokig képtelenség szabadulni a képek hatása alól, a pillantások ürességétől, a filmtempó zsigerekig kúszó lüktetésétől.
 
Ternyák Zoltán utolsó filmszerepében olyan egyszerű, lemeztelenített és eszköztelen játékot prezentál, ahol már szinte tényleg csak a csupasz lélek didereg a néző előtt. Megdöbbentően őszinte és hiteles vallomás, és ezzel párhuzamban fájdalmasan szívbemarkoló mozi… 
 
 
macsek
2007.05.04
|
magyar filmdráma, 143 perc, 2002
A drogos programozó és a kezdő színésznő szerelme. Elvonási tünetek? Irány India!
Rendező:

Dettre Gábor

Forgalmazza: Budapest Film
(3 kép)


Filmek a TV-ben
H
27
K
28
Sze
29
Cs
30
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
27
K
28
Sze
29
Cs
30
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.