Eragon

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (263)
Eddigi ismereteink szerint Magyarországon kizárólag egyfejű sárkányok nyertek háborút - egy kiadós vadkörtézés után persze. Egy huszonéves szerző sikerkönyvének és egy mozgékony amerikai stábnak köszönhetően azonban most újabb hüllő ütötte fel fejét hazánkban, azon belül is a Pilisben.
Európa állítólagos szívcsakrájában forgatták ugyanis Christopher Paolini tolkeniánus fantasyjének merész digitalizmussal díszített filmfeldolgozását, melyben egy egyszerű parasztfiúból válik olyan kiváló sárkánylovas, aki kellő hittel és taktikai érzékkel legyőzheti Alagaësia despota királyát. 
 
A vizuális effektek legnagyobb ismerőjeként és művelőjeként számon tartott Stefen Fangmeier (Terminátor 2., Twister, Ryan közlegény megmentése) első rendezésében a lehengerlő látványon túl nemcsak klasszikus fantasyfordulatokra támaszkodott, de a regény Jedi-mitológiai idézeteibe is rendesen belekapaszkodott. Nem kell tehát meglepődni, ha a címszereplő Eragon és mestere, Brom (Jeremy Irons) kettősének működése a fiatal Skywalker és Obi-Wan munkakapcsolatára emlékeztet, vagy ha Galbatorix (John Malkovich) nemcsak Vader nagyúrnál gonoszabb, de magával Torzonborzzal is felveszi a versenyt. A hangsúly ugyanis - a műfaj többi darabjához hasonlóan - itt is az örök tanulságon van: a kiválasztott nemes szándékát és tiszta akaratát egy komplett sötét sereg sem képes letörni, főleg, ha hősünk oldalán áll az Erő (esetünkben egy Saphira nevű sárkány személyében) és az elnyomottak (törpék és manók) hada. A sárkányfűárus pedig régen nyugdíjba ment, úgyhogy igazán semmi sem állhat az igazság útjába! 
 
csmozi
2006.12.08
|
Eragon
amerikai fantasy, 104 perc, 2006
Fantasy a parasztfiúról, aki sárkánytojást talált, majd megülte a dögöt, és megmentette országát a gonosz királytól.
Színész:

Edward Speleers
(Eragon)

Sienna Guillory
(Arya)

Garrett Hedlund
(Murtagh)

Djimon Hounsou
(Ajihad)

Jeremy Irons
(Brom)

Robert Carlyle
(Durza)

John Malkovich
(Galbatorix)

Alun Armstrong
(Garrow nagybácsi)

Christopher Egan
(Roran)

Forgalmazza: InterCom
Bemutató: 2006. december 14.
(11 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.