A szicíliai

est.hu:
6/10
|
olvasói
5/10 (7)
A modern Robin Hood sztori Szicília egykori fenegyerekének, a kétes hírű Salvatore Giuilianonak állít emléket, aki egy szép napon úgy dönt, hogy szembeszáll az elnyomással, és kiáll a szegényekért. Természetesen jó szicíliai virtusnak megfelelően halomragyilkolás kíséri minden léptét.
Michael Cimino Mario Puzo – aki nem mellesleg a Keresztapát is jegyzi – 1984-es Szicíliai című regénye alapján dobta össze ezt a kalandos, életrajzi ihletésű mozit. Ezt megelőzően – egészen pontosan 1962-ben – Francesco Rosi is állított már hősi emlékművet a szicíliai igazságosztónak, aki a ’40-es években mindenáron függetleníteni akarta a szigetet az olaszoktól. Míg azonban Rosi realista felfogásban túrt bele az életrajzba, addig Cimino erősen idealizálta a Giuiliano-legendát.
 
Főhősünk egy véres leszámolás alkalmával komolyan megsérül, de túléli az incidenst és valamiféle vallásos áhítattól vezérelve, jelként építi be az elkövetkező életprogramba. Így ezek után, jó hazafiként már csak nemes cél érdekében lövöldözik, és a gazdagoktól lenyúlt súlyos összegeket szétosztja a szegények között. Viharos gyorsasággal szállnak rá az állami szervek és a hatalmát féltő maffia is, ezért Giuiliano kénytelen a hegyekbe menekülni, és ott magánhadsereget szervezni magának. Ami ezek után jön, az már tényleg tocsog a vérben, de azt eddig is sejthettük, hogy az olaszok bizony nem kispályáznak. 
 
Cimino a Szarvasvadász után kicsit visszavett a lendületből, de még így is nagyban veri a hasonló témában puffogtató filmek sorát. 
 
 
macsek
2006.12.15
|
The Sicilian
amerikai bűnügyi film, 116 perc, 1987
Rendező:

Michael Cimino

Színész:

Christopher Lambert
(Salvatore Giuliano)

Terence Stamp
(Borsa herceg)

Joss Ackland
(Don Masino Croce)

John Turturro
(Pisciotta)

Barbara Sukowa
(Camilla)

Michael Wincott
(Silvestro Canio)

Ray McAnally
(Trezza)

Barry Miller
(Dr. Nattore)

Andreas Katsulas
(Passatempa)

(8 kép)


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.