Kritika
Khatia Buniatishvili és a Concerto Budapest (Zeneakadémia, 2019. november 23.)
A grúz származású zongoraművésznő, Khatia Buniatishvili visszajáró szólista a Keller András vezette Concerto Budapest zenekarnál. A sokoldalú művész repertoárján szinte a teljes zongorairodalom megtalálható, de mégis a romantikus zene az, ahol a legjobb előadásokat hallgatjuk tőle. Játékában egyszerre egyesül temperamentuma és excentrikus személyisége, amit színpadi jelenléte is alátámaszt.
Ilyen, ha tökéletes! Jevgenyij Kiszin zongoraestje (Müpa, 2019. november 5.)
Jevgenyij Kiszin koncertje több dolog miatt is különleges élmény volt. Egyrészt, mert Cziffra György születésnapján Kiszin – stílusosan? – Cziffra emlékének ajánlotta az estét. Másrészt a program miatt, ami csupa Beethoven-mű. Harmadrészt, ahogyan Kiszinnek, úgy Cziffrának sem Beethoven volt a fő profilja.
Juan Diego Flórez – a rutinos (Erkel Színház, 2019. október 22.)
Juan Diego Flórezt, az ünnepelt perui sztártenort nem először hallhatta a budapesti közönség. Szerencsére hangversenytermi körülmények között, a Papp László Budapest Sportaréna helyett az Erkel Színház színpadán. A helyszínváltozás kritikai szempontból örömteli dolognak bizonyult, mivel így a művész kitűnő vokális adottságait hangosítás és kivetítők nélkül élvezhettük.
Elillant… Izraeli Filharmonikus Zenekar: Mahler: III. (d-moll) szimfónia – vezényelt: Zubin Mehta (Müpa, 2019. szeptember 8.)
Legutoljára két éve hallottam vezényelni, szintén a Müpában, akkor a Bécsi Filharmonikusok élén. Arról a koncertről két dolog maradt meg: a Kék Duna keringő és a ráadás Strauss polka. Meg az, hogy Zubin Mehta vezényelt és jó koncert volt.
Komplex koncertélmény a jótékonyság jegyében MVM Zenergia (Szent István tér, a Bazilika előtt, 2019. augusztus 31.)
Augusztus utolsó napján negyedik alkalommal került megrendezésre az MVM Zenergia koncert a budapesti Szent István Bazilika előtti téren. Az idei koncert igazi fúziós élményt ígért – ahogyan ezt Bősze Ádám a koncertet felkonferáló szövegében elmondta – a régi és a modern együttes szereplésével. Erről a koncert programjában szereplő darabok kiválasztása és a bazilikára vetített fényfestések gondoskodtak.
Budapesti Wagner-napok 2019, 2. rész A Nibelung gyűrűje III-IV.: Siegfried, Az istenek alkonya (Müpa Budapest, 2019. június 13-23.)
Egy hét pihenő után ismét visszatértem a Müpába, hogy letudjam a tartozásomat Wagner Ringjének irányába, és az utolsó két résszel pontot tegyek a tetralógia végére.
Budapesti Wagner-napok 2019, 1. rész A Nibelung gyűrűje I-II.: A Rajna kincse, A walkür (Müpa Budapest, 2019. június 13-23.)
Akárhogy is számolom, az idei már az ötödik volt. Kezdjük ebben a részben egy kis visszatekintéssel és néhány Wagnerre ragadt sztereotípia eloszlatásával – utóbbira, úgy érzem, mindig szükség van valamennyire.
Milyen is volt Farkas Gábor Chopinje? Farkas Chopinje (Vigadó, 2019. június 5.)
Június ötödikén egy, a Vigadóban megrendezett koncert keretében hallhatta a közönség először Farkas Gábor zongoraművész új, Chopin-albumának anyagát, amely már a lemezboltok polcain is megtalálható.
Ravel, Muszorgszkij, Muszorgszkij-Ravel keretes szerkezettel Ránki Dezső és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar (Vigadó, 2019. április 10.)
Dubóczky Gergely karmester 2018 eleje óta vezeti a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekart. Karmesteri munkásságára jellemzőek a művekkel kapcsolatos kristálytiszta koncepciók, a jól kimunkált zenekari hangzás és a pontos ütemek, tempók. Ezt a magas minőségű zenélést tapasztalhattuk meg április 10-én a Vigadóban a Ránki Dezsővel kiegészült hangversenyen.
Haydn, Mozart és Bach két szervából (meg a plusz) Budapesti Fesztiválzenekar: Haydn–Mozart Plusz (Zeneakadémia, 2019. március 7.)
Takács-Nagy Gábor és a Budapesti Fesztiválzenekar március 7-ei koncertje a Zeneakadémián bővelkedett az izgalmakban és a fordulatokban. De mit is vártunk volna Haydn és Mozart zenéjétől, amit egy igazi kuriózum, Valerij Sztrukov tubaversenye egészített ki?
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.