Kritika
Komplex koncertélmény a jótékonyság jegyében MVM Zenergia (Szent István tér, a Bazilika előtt, 2019. augusztus 31.)
Augusztus utolsó napján negyedik alkalommal került megrendezésre az MVM Zenergia koncert a budapesti Szent István Bazilika előtti téren. Az idei koncert igazi fúziós élményt ígért – ahogyan ezt Bősze Ádám a koncertet felkonferáló szövegében elmondta – a régi és a modern együttes szereplésével. Erről a koncert programjában szereplő darabok kiválasztása és a bazilikára vetített fényfestések gondoskodtak.
Budapesti Wagner-napok 2019, 2. rész A Nibelung gyűrűje III-IV.: Siegfried, Az istenek alkonya (Müpa Budapest, 2019. június 13-23.)
Egy hét pihenő után ismét visszatértem a Müpába, hogy letudjam a tartozásomat Wagner Ringjének irányába, és az utolsó két résszel pontot tegyek a tetralógia végére.
Budapesti Wagner-napok 2019, 1. rész A Nibelung gyűrűje I-II.: A Rajna kincse, A walkür (Müpa Budapest, 2019. június 13-23.)
Akárhogy is számolom, az idei már az ötödik volt. Kezdjük ebben a részben egy kis visszatekintéssel és néhány Wagnerre ragadt sztereotípia eloszlatásával – utóbbira, úgy érzem, mindig szükség van valamennyire.
Milyen is volt Farkas Gábor Chopinje? Farkas Chopinje (Vigadó, 2019. június 5.)
Június ötödikén egy, a Vigadóban megrendezett koncert keretében hallhatta a közönség először Farkas Gábor zongoraművész új, Chopin-albumának anyagát, amely már a lemezboltok polcain is megtalálható.
Ravel, Muszorgszkij, Muszorgszkij-Ravel keretes szerkezettel Ránki Dezső és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar (Vigadó, 2019. április 10.)
Dubóczky Gergely karmester 2018 eleje óta vezeti a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekart. Karmesteri munkásságára jellemzőek a művekkel kapcsolatos kristálytiszta koncepciók, a jól kimunkált zenekari hangzás és a pontos ütemek, tempók. Ezt a magas minőségű zenélést tapasztalhattuk meg április 10-én a Vigadóban a Ránki Dezsővel kiegészült hangversenyen.
Haydn, Mozart és Bach két szervából (meg a plusz) Budapesti Fesztiválzenekar: Haydn–Mozart Plusz (Zeneakadémia, 2019. március 7.)
Takács-Nagy Gábor és a Budapesti Fesztiválzenekar március 7-ei koncertje a Zeneakadémián bővelkedett az izgalmakban és a fordulatokban. De mit is vártunk volna Haydn és Mozart zenéjétől, amit egy igazi kuriózum, Valerij Sztrukov tubaversenye egészített ki?
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.