Kritika
Ilyen, ha tökéletes! Jevgenyij Kiszin zongoraestje (Müpa, 2019. november 5.)
Jevgenyij Kiszin koncertje több dolog miatt is különleges élmény volt. Egyrészt, mert Cziffra György születésnapján Kiszin – stílusosan? – Cziffra emlékének ajánlotta az estét. Másrészt a program miatt, ami csupa Beethoven-mű. Harmadrészt, ahogyan Kiszinnek, úgy Cziffrának sem Beethoven volt a fő profilja.
Juan Diego Flórez – a rutinos (Erkel Színház, 2019. október 22.)
Juan Diego Flórezt, az ünnepelt perui sztártenort nem először hallhatta a budapesti közönség. Szerencsére hangversenytermi körülmények között, a Papp László Budapest Sportaréna helyett az Erkel Színház színpadán. A helyszínváltozás kritikai szempontból örömteli dolognak bizonyult, mivel így a művész kitűnő vokális adottságait hangosítás és kivetítők nélkül élvezhettük.
Elillant… Izraeli Filharmonikus Zenekar: Mahler: III. (d-moll) szimfónia – vezényelt: Zubin Mehta (Müpa, 2019. szeptember 8.)
Legutoljára két éve hallottam vezényelni, szintén a Müpában, akkor a Bécsi Filharmonikusok élén. Arról a koncertről két dolog maradt meg: a Kék Duna keringő és a ráadás Strauss polka. Meg az, hogy Zubin Mehta vezényelt és jó koncert volt.
Komplex koncertélmény a jótékonyság jegyében MVM Zenergia (Szent István tér, a Bazilika előtt, 2019. augusztus 31.)
Augusztus utolsó napján negyedik alkalommal került megrendezésre az MVM Zenergia koncert a budapesti Szent István Bazilika előtti téren. Az idei koncert igazi fúziós élményt ígért – ahogyan ezt Bősze Ádám a koncertet felkonferáló szövegében elmondta – a régi és a modern együttes szereplésével. Erről a koncert programjában szereplő darabok kiválasztása és a bazilikára vetített fényfestések gondoskodtak.
Budapesti Wagner-napok 2019, 2. rész A Nibelung gyűrűje III-IV.: Siegfried, Az istenek alkonya (Müpa Budapest, 2019. június 13-23.)
Egy hét pihenő után ismét visszatértem a Müpába, hogy letudjam a tartozásomat Wagner Ringjének irányába, és az utolsó két résszel pontot tegyek a tetralógia végére.
Budapesti Wagner-napok 2019, 1. rész A Nibelung gyűrűje I-II.: A Rajna kincse, A walkür (Müpa Budapest, 2019. június 13-23.)
Akárhogy is számolom, az idei már az ötödik volt. Kezdjük ebben a részben egy kis visszatekintéssel és néhány Wagnerre ragadt sztereotípia eloszlatásával – utóbbira, úgy érzem, mindig szükség van valamennyire.
Milyen is volt Farkas Gábor Chopinje? Farkas Chopinje (Vigadó, 2019. június 5.)
Június ötödikén egy, a Vigadóban megrendezett koncert keretében hallhatta a közönség először Farkas Gábor zongoraművész új, Chopin-albumának anyagát, amely már a lemezboltok polcain is megtalálható.
Ravel, Muszorgszkij, Muszorgszkij-Ravel keretes szerkezettel Ránki Dezső és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar (Vigadó, 2019. április 10.)
Dubóczky Gergely karmester 2018 eleje óta vezeti a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekart. Karmesteri munkásságára jellemzőek a művekkel kapcsolatos kristálytiszta koncepciók, a jól kimunkált zenekari hangzás és a pontos ütemek, tempók. Ezt a magas minőségű zenélést tapasztalhattuk meg április 10-én a Vigadóban a Ránki Dezsővel kiegészült hangversenyen.
Haydn, Mozart és Bach két szervából (meg a plusz) Budapesti Fesztiválzenekar: Haydn–Mozart Plusz (Zeneakadémia, 2019. március 7.)
Takács-Nagy Gábor és a Budapesti Fesztiválzenekar március 7-ei koncertje a Zeneakadémián bővelkedett az izgalmakban és a fordulatokban. De mit is vártunk volna Haydn és Mozart zenéjétől, amit egy igazi kuriózum, Valerij Sztrukov tubaversenye egészített ki?

Kertész leszek - Kiss Márta kiállítása.
Budapest, Eötvös10 KKSz, 2019. november 27. - 2020. január 3.

Selyemút tükrében.
Budapest, Pesti Vigadó, 2019. november 20. - 2020. január 5.

"Bán - Lazetzky" - Egy óbudai művészcsalád.
Budapest, Óbudai Múzeum, 2019. november 20. - 2020. szeptember 30.

Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.