Volt egy kor, ahol a sugárzó új energiákból, számtalan géniusz csodás erejéből a világ új korszaka született: a reneszánsz! S volt egy király, mely e korszak tündöklő virágjának kibontakozásában nem csekély szerepet játszott.
Házassága révén beengedte szeretett országába a humanizmust, Itália túlfűtött szellemét. Beengedte oda, ahol a középkor olyan embere élt, ki maga szemében a gerendát nem, de más szemében a szálkát is meglátta, ítélt s ítéltetett.
 
Mátyás hírét, ellenségein nem csak vérrel, hanem furfanggal nyert sok diadalmát az érc, a márvány, s a betű hatalma feledni nem engedi. Szerette őt népe, hisz nem ítélt, csak igazságot tett, történetünk dicső életének csak egy szelete lett... 
 
A Schwajda György ötlete alapján készült egész estés táncszínház, Shakespeare komédiáját dolgozza át, Mátyás király udvarába áthelyezve azt, kosztümökben és természetesen az Experidance-től megszokott tánckavalkádban gazdag verzióban. Rendező-koreográfus: Román Sándor. 
 
Tünde
2010.07.29
|
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.