Szomorú vasárnap

Révkomárom, Komáromi Jókai Színház
110 éve született Seress Rezső, a világhírű magyar zenész, (többek között) a Szomorú vasárnap című dal szerzője. Az előadás némileg eltér a korábbi Szomorú vasárnap-előadásoktól, hiszen az eredetileg háromszereplős zenés játék Komáromban további szereplőkkel egészül ki.
Az addig csak monológokban megjelenő, egyébként Seress életében kulcsfontosságú figurák (mint például a mama, Otto Klemperer, Zsiráf, Rökk Hédi) Révkomáromban hús-vér figuraként lépnek színre, s teremtenek erősebb atmoszférát Seress életfilmjéhez.
 
„Müller Péter színművében engem leginkább Seress meneküléseinek története foglalkoztatott. A tény, hogy egy ember, milyen országba, családba születik, férfi-e vagy nő, mind-mind determinálja az emberi életének forgatókönyvét. Seress fiatalkorától feszegette ezeket a határokat. Többször is újraírta a forgatókönyvét, egy szebb élet reményében. Végül, amikor sikerül kilépni önnön árnyékából, mert a tehetsége viszi előre, s már-már úgy tűnik, hogy eléri álmait, belép a képbe a történelem... 
 
Jönnek a történelmi-társadalmi tényezők, és megváltoztatják az életét. És ennek eredményeképpen ő már nem akar több lenni, mint aminek rendeltetett, sőt, még az attól a kevéstől, ami megadatott, is visszariad.” – vallja Lévay Adina, a darab rendezője. Az előadás zenei vezetője Szilassy Nelly, aki a színfalak mögül kíséri végig zongorán az előadást. 
 
További információ

ve
2009.01.13
|
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.