Kakukkfészek

Veszprém, Veszprémi Petőfi Színház
Ken Kesey, a darab alapjául szolgáló regény írója pályáját egy narkotikumokkal kísérletező orvoscsoportnál kezdte önkéntes kísérleti alanyként, s e vidám kúra után kedve támadt betegfelvigyázóként a kórház elmeosztályán maradni. Élményei hatására írta 1962-ben Száll a kakukk fészkére című regényét.

Kapcsolódó cikkek

A regény és a színpadi adaptáció főhőse McMurphy (Eperjes Károly), aki a börtönből „csalja át“ magát a „szállodai körülményeket” nyújtó elmeosztályra. Viselkedése feldúlja az ott működő, kíméletlen rendszert, kizökkenti katatóniájukból az ápoltakat. McMurphy előbb szórakoztató, majd később húsba vágó harca a kórház Főnénijével nehéz kérdéseket szegez a nézőnek.
 
Vajon az ápoltakban, a Főnéni által manipulált, rossz gyerekként kezelt betegekben szabad-e újraéleszteni az embert? S ha a színpadi elmegyógyintézet felől saját tébolydáink felé fordulunk, megkérdezhetjük azt is, lehet-e, és szabad-e regnáló tudományos elméletek, házirendek, politikusok, divatok, szolid családi terrorok ellen lázadnunk, ha úgy érezzük, minket is manipulálnak?  
 
Bujtor István Kakukkfészek-rendezését Székesfehérváron az elmúlt 20 év legjobb előadásának választották a nézők. Most a veszprémi társulattal viszi színpadra McMurphy történetét. A rendező Bromden főnököt alakítja, így az előadás külön izgalma, hogy együtt játszik a színház két vezetője, Bujtor István és Eperjes Károly.  
 
Forradalmároknak és gyáváknak kötelező! 
 
 
További információ
2009.02.11
|
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.