Néró és a SZTÁRCSINÁLÓK

Budapest, Zichy-kastély
A történelem egyik első celebje Néró császár volt. Ha lettek volna bulvárlapok, hatalmas címlapokat produkált volna már jóval Róma felgyújtása előtt is.
A csávó amellett, hogy kellő exhibicionizmussal és hatalomvággyal rendelkezett, jó adag művészi ambíciót is dédelgetett, de bár ne tette volna. Saját, könnyen felejthető szerzeményeiből ókori előadóesteket állított össze, melyeken mindenkinek érdekében állott megjelenni. A hiú uralkodó ugyanis gond nélkül kivégeztetett bárkit, aki nem szolgálta és csodálta őt eléggé.
 
Saját tökéletességébe vetett hitét persze sokan erősítették, nem minden érdek nélkül. Végül anyja, Agrippina és tanítója, Seneca is megbánta buzgalmát, meg még jó néhányan. A történet megihlette Várkonyi Mátyást és Miklós Tibort, akik Sztárcsinálók címen megírták belőle az első magyar rockoperát (két évvel az István, a király előtt, 1981-ben mutatta be a Rock Színház). A darab, mely nem mellesleg az egyik legjobb hazai zenés mű, most az Óbudai Nyár keretében újra látható.
csefke
2009.06.22
|
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.