Sírpiknik

Székesfehérvár, Vörösmarty Színház
Ha Parti Nagy Lajos nyúl kortárs (vagy éppen nem kortárs) színházi szöveghez, az már önmagában is esemény. Ugyanis nemcsak egy egyszerű fordítást kapunk, hanem valódi átiratot, újragondolást magyarul és partinagyul.
A Sírpkinik sztorija és hangulata pedig különösen illik a szerzőhöz; elég, ha több kötetnyi tárcájára, novellájára gondolunk. Hiszen nincs is annál abszurdabb, ám egyúttal bájosabb történet, mint a temetőjáró szomorú özvegyekből vígözvegyet csinálni, és szerelmi sokszögbe keverni őket. Felbukkan ugyanis közöttük a snájdig öregúr, aki már csak jelenlétével is teljesen szétzilálja az eddigi békés rendet és a temetőjárás rutinját.
 
Ivan Menchell tragikomikus darabja eredetileg filmforgatókönyvnek íródott, a címe pedig Temetői klub volt. A színpadra alkalmazás szinte adta magát, az új magyar cím viszont már kifejezetten helyiérdekű fordítói lelemény, és elég sokat elárul a darab hangulatáról. „Ez a vérbő, (tragi)komikus történet bárhol játszódhat, ahol élők és holtak, csalatások és csalások, vitális özvegyek — nők és férfiak — téblábolnak a maguk bonyolult, és remélhetőleg hosszú öregkora felé” – írja Parti Nagy.  


Sax Pál
2013.03.19
|
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.