Helver éjszakája

Székesfehérvár, A Szabadművelődés Háza
Könnyed péntek esti szórakozásra készülünk, ami után nyugodtan mehetünk tovább a nagyvárosi éjszakába, különösebb lelki túlsúlyok nélkül. „Jó volt!”, aztán irány a bárpult, a pince, az asztaltársaság, vagy ismeretlen emberek házibulija.

Rendező: Micskó Zoltán

 

Szereplők:

Aztán mégsem. Nem visz rá a lélek. Ami ugyanis a színpadon történik, az egyáltalán nem olyan egyszerű – mármint feldolgozni nem az. Pedig a történet sokat látott XX. századi kórtörténet, van benne visszamaradott fiú, kiszolgáltatott nő és velük szemben, mi más, a rendszer.
 
Most éppen a fasisztának tűnő, bár mindez csak a stilizált jelképekből és a konkrét mentalitásból derül ki, semmi másból. A svéd nevű lengyel Villqist ugyanis egyetlen szobába (valójában konyha) zárja az eseményeket, ahová a rendszer (valójában erőszakos hatalomátvétel) eleinte csak a szereplők szavaival szivárog be, a lelkesedés és a rettegés jól adagolt váltakozásában.  
 
Kétszereplős, kétfelvonásos darab a Helver éjszakája. És mint ilyen, igen intenzív színészi jelenlétet igényel. És kap is. 
 
 
 
Sax Pál
2010.02.15
|
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.