Indul a bakterház

Kecskemét, Katona József Színház
Az Indul a bakterházat az 1979-es film tette igazán népszerűvé, mely siker azóta is tart. Rideg Sándor híres művét ezúttal Cseke Péter vittel színre Mikó Istvánnal, Nemcsák Károllyal és a Bendegúzt alakító Kántor Zoltánnal a főszerepben.
„Regényemben mindössze arról teszek bizonyságot, hogy egy szekérderéknyi vidámság jobban élteti az embert, mint száz vagon keserves sóhajtás és ugyanannyi szomorúság... Jelen munkámat annak idején azért írtam, hogy olvasóimat megajándékozzam a szertelen vidámság és nevetés örömével, és ez alkalomként szolgált nekem arra is, hogy támadást intézzek a határtalan butaság világa ellen, amelyet tiszta szívből utáltam." - írta Rideg Sándor az Indul a bakterház c. könyvéről.
 
Cseke Péter, az előadás rendezője hasonló okokból döntött úgy, hogy színpadra állítja Rideg Sándor művét. Mint elmondta, számára is a vidámság és a szeretet megfogalmazása és közvetítése volt az elsődleges cél. Ennek a zenés vígjátéknak a hősei olyan kicsinyes, önző, buta, hétköznapi figurák, akiket valamiért - és talán éppen ebben rejlik Rideg nagyszerűsége - nem lehet nem szeretni. Ez a mindent átható emberség és szeretet adja a történet igazi erejét, és a rengeteg humor, ötlet, nyelvi lelemény már csak hab a tortán. 
 
Bár már a könyv is kultuszregénynek számít, az Indul a bakterház igazi népszerűségét az 1979-ben készült film hozta meg nagy színészek felejthetetlen alakításával. 
 
A kecskeméti színpadi változat főszerepeiben Mikó Istvánt, Nemcsák Károlyt és Bendegúzként a frissen a színházhoz szerződött Kántor Zoltánt láthatja a közönség. 
 
Az előadás során jól ismert népdalok és műdalok szólalnak meg, kicsit másképpen, mint ahogy megszoktuk; a Vőfély szerepében Rusz Milán kíséri tangóharmonikán az elhangzó nótákat. 
 
Akik tehát kíváncsiak rá, hogyan kerül le Csámpás Rozi bugyija az asztal alatt, vagy szeretnék látni az elhíresült szilvásgombóc-dobálós jelenetet, esetleg megnéznék, hogy hogyan gyógyítja a Piócás pióca nélkül a baktert, azok ne legyenek restek, menjenek el a színházba és érezzék jól magukat! Hadd teljesüljön Rideg Sándor kívánsága. 
 
 
Forrás: Kecskeméti Katona József Színház 
 
 
2009.11.19
|
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.