A maratonfutók tiszteletkört futnak

Kecskemét, Ruszt József Stúdió Színház
Láttál már olyan maratonfutót, aki célbaérés után büszkén és boldogan integetve lefut még negyvenkét kilométert? Aligha. Az ilyen nem normális. Éppúgy nem, mint ahogyan Dušan Kovačević, kortárs szerb szerző drámájának hősei sem azok.
A darab tragikomédia, mint ahogyan a szerző többi darabjára sem jellemző, hogy vegytisztán vígjátékot írna. Kovačević azt nyilatkozta egy interjúban, hogy a tragédiának és a komédiának a keveréke a szerb nemzetbe és történelembe van kódolva. Ez a sorsuk. Mert a közel- és régmúlt tragédiáit nem lehet másképp túlélni: a humor a végső szellemi menedék. Amíg valaki képes nevetni, addig van remény.
 
Márpedig „A maratonfutók tiszteletkört futnak” című darab középpontjában álló Topalovics családon nem lehet nem nevetni. Ebben a családban csak férfiak vannak, de ők aztán dögivel: fiú, apa, nagypapa, dédapa, ükapa, sőt még szépapa is, aki éppen a dráma kezdetén dobja föl a talpát, százötven éves korában. Csupa szabadszájú, bogaras (vén)ember eltúlzott, groteszk vonásokkal. Az ő családi életükbe enged bepillantást a szerző. 
 
A színdarab alapján 1982-ben készült „Maraton család” című film klasszikusnak számít Szerbiában és a többi jugoszláv utódállamban. És miért e töretlen népszerűség? Mert Kovačević olyan tragikus erővel és kegyetlen humorral ábrázolja a délszláv mentalitást, olyan szeretettel nevetteti ki kisszerű, elvtelen és rögeszmés hőseit, hogy muszáj őket a szívükbe zárni.  
 
A kecskeméti Katona József Színház előadásában a főbb szerepekben Kőszegi Ákost, Fazakas Gézát, Hegedüs Zoltánt és Csémy Balázst láthatja a közönség. 
 
 
Forrás: Kecskeméti Katona József Színház 
 
 
 
2010.01.27
|
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.