A nevetés iskolája (Amphitryon)

Tatabánya, Jászai Mari Színház
A Jászai Mari Színház idei kínálatában volt már komolyabb Brecht, könnyed musical, most pedig egy klasszikus komédia jön, abból a fajtából, amelyen nagyon lehet nevetni, de ha van bennünk hajlam és igény, el is gondolkodhatunk rajta.
A istenek elég durva játékot űznek az emberekkel. Jupiter és Merkúr számára a hadvezér (Amphitryon), szolgája és feleségeik mind-mind csak játékszerek.
 
Mert mit tegyen a hős, ha a csatából hazatérve azt látja, hogy hintaszéke úgy billeg, mintha most ugrott volna fel belőle valaki, kis felesége ajkán pedig egy gyöngéd harapás nyoma, és az arca úgy tüzel, mint egy szerelmes éjszaka után?
 
Fojtsa meg a nőt vagy adja be a válópert? De mi van akkor, ha az asszony hirtelen az ölébe veti magát, és a fülébe súgja, hogy „ez volt a legszebb éjszakánk”? – Mi van?! Hiszen éjjel itthon se voltam! – Dehogynem voltál, hm... – pislog a nő.  
 
Ezek szerint a nőcsábász főisten egyszerűen helyünkre fekhet az ágyunkban, az életünkben? Megtörténhet, hogy kinézi magának azt, ami a mienk, és minden következmény nélkül elveszi? Bármit, bármilyen csellel (vagy anélkül), magától értetődően? Meddig lehet a kisember életébe gázolni büntetlenül? Vagy esetleg mindenki pótolható, bárhol lakjon is - égen vagy földön...? 
 
 
 
 
to
2010.01.25
|
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.