A kommunizmus története elmebetegeknek

Székesfehérvár, Vörösmarty Színház
Az a fajta cím ez, amelyik egy kicsit talán már túl jó is, az ilyen mögé tényleg nagyon jó darabot kell odatenni, különben nagy lesz a csalódás. A román származású drámaíró, Matei Visniec darabjai címválasztásában egyébként igen erősek...
Ehhez elég, ha a Lovak az ablakban vagy az És a csellóval mi legyen? című művekre gondolunk.
 
A kommunizmus története elmebetegeknek tényleg arról szól, ami a címből kiolvasható – így első körben nincs tehát csavar –, Jurij Petrovszkijt, a fiatal és sikeres írót, aki számos propagandanovellát írt a szocializmus épüléséről, egy elmegyógyintézetbe küldik, hogy ugyan mesélje már el az ápoltaknak a Szovjetunió és a nagy eszme történetét. „Vesse latba egész tehetségét és hazafiságát, hogy elmebetegeinket is táplálhassa a remény, melyet a Nagy Októberi Szocialista Forradalom gyújtott a világ dolgozóinak szívében...” – szól az utasítás.  
 
Visniec nyilvánvalóan a térfelek fölcserélésével játszik ebben a történetben, hogy akkor most valójában melyik oldalon is vannak az elmebetegek, az a bolond, aki hallgatja, vagy azok, akik az egészet kitalálták?  
 
Matei Visniec Romániában született, de a nyolcvanas évek vége óta Párizsban él – látta ezt is, azt is, neki elhihetjük. 
 
 
Sax Pál
2010.03.10
|
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.