Ahogy tetszik

Budapest, Újszínház
Shakespeare pasztorális komédiája az egyik legtöbbet játszott és feldolgozott darabja, pedig a kritika és az irodalomtudomány megoszlik minőségéről: ki a legnagyobb drámák között emlegeti, ki pedig gyengébb minőségűnek ítéli…
…az angol zseni legjobbjainál.
 
Eredete ismert, és bizonyítja, hogy a szerző nem ismerte a plágium fogalmát: Thomas Lodge írt egy korai prózai románcot Rosalynde címmel, innen vette kortársa, Shakespeare az alaptörténetet. A feltételezések szerint 1600 körül mutathatták be először, de nyomtatásban csak több mint húsz évvel később jelent meg. Egyik szerepét, nevezetesen Ádám inast az irodalomtörténet szerint maga Shakespeare játszotta – ami annál is meglepőbb, mert a figura története nincs különösebb részletességgel kidolgozva. 
 
Sokan úgy vélik, hogy ezt a művét elsősorban azért írta a szerző, hogy önfeledt szórakozással szolgáljon közönségének. Vagyis nem akart vele túlságosan sokat mondani, inkább kacagtatni és izgalmakat nyújtani – noha innen származik híres mondata: „Színház az egész világ, és színész benne minden férfi és nő.” 
 
Története azok közé a komédiák közé sorolja a darabot, ahol annyira szövevényes a cselekmény és annyi ember bolyong a színen, hogy emlékezetből tulajdonképpen nehéz felidézni, mi is történik benne pontosan. Nagyjából: Rosalinda (Pokorny Lia) kénytelen elhagyni az egyik francia grófságban húzódó nemesi birtokot, mert apját elüldöző nagybátyjánál kegyvesztett lett. Férfiruhába öltözve barátnőjével, Céliával (Fodor Annamária) együtt eljut az ardennes-i erdőbe, ahol apja (Gáspár Sándor) és kísérete húzta meg magát. Itt bolyong az erdőben Rosalinda szerelme, Orlando (Huszár Zsolt) is, akit saját testvére száműzött, s aki szerelmes versekkel írja tele az erdő fáit. Jönnek a helybeliek is, egy parasztlány beleszeret a fiúnak hitt Rosalindába, és a szálak egyre jobban összekuszálódnak. A fiatalok már maguk sem tudják, ki kicsoda, s hogy ők maguk mit is akarnak valójában.  
 
Menczel Róbert készíti a díszletet, Füzér Anni a jelmezeket, Riederauer Richárd szerzi a zenét, további fontosabb szerepekben Hirtling István, Almási Sándor, Papp Zoltán, Száraz Dénes, Vass György és Pálfi Kata lép színpadra.  
 
Babinetz
2010.05.13
|
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.