Nem fizetek! (Egy vasat se!)

Kaposvár, Csiky Gergely Színház
Eduardo De Filippo „nápolyi komédiái” kispolgárokról szólnak, akiket műveiben hétköznapi és szélsőséges helyzetekbe sodor, és úgy csavarja össze életük szálait, hogy végül csak egy erőteljes kardcsapással lehet kibogozni.
A szereplők minél inkább haladnak a saját, olykor vélt, máskor valós igazuk fonalán konokul előre, annál inkább bonyolódnak bele a nyilvánvaló kesze-kuszaságba, amit végül már csak drasztikus módszerrel lehet kibogozni.
 
A Nem fizetek! (Egy vasat se!) című vígjátéka egy négymilliót érő négytalálatos lottószelvény körül bonyolódik. Ferdinando Quagliuolo lottozó-tulajdonos a nagy nyeremény reményében minden keresetét lottóra költi, de minden igyekezete ellenére sosem nyer. Ellentétben az alkalmazott Mario Bertolinivel, aki hétről hétre mindig „kaszál” egy hármast vagy négyest. Ráadásul nem csak ezért ellenszenves Don Ferdinandónak. A nyereményeit Ferdinando családi házának felújítására költi, ahová azután költözött be, hogy a lottózó-tulajdonos az apja halálát követően onnan családjával kiköltözött. S minderre rá Mario és a lázadókorban lévő Stella lánya szerelmét atyai szigorral tiltaná, teljesen reménytelenül. 
 
Mikor aztán Bertolini teljes eufóriában berobban az aznapi nyertes szelvényével, amellyel négymilliót nyert, elszabadul a pokol. Magának követeli a lottónyereményt, hiszen Mario az ő apjától tudta meg – álmában – a nyertes számokat. Ferdinandónak meggyőződése, hogy az apja csak tévedésből jelent meg Bertolini álmában: tulajdonképpen neki szánta az információt, csak eltévesztette a házszámot. Elveszi a nyertes szelvényt, majd egy ügyvédtől és egy plébánostól kér segítséget igaza védelmében... 
 
 
Váradi Szabolcs
2010.04.07
|
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.