Játsszunk Oidipuszt!

Budapest, Bakelit Multi Art Center
Hogyan lehet ezt a klasszikus görög drámát színre vinni ma? Érdekel-e minket egy olyan történet, aminek a bemutatója időszámításunk előtt 426-ban volt? Mond-e nekünk valamit ez a történet? A Laboratorium Animae társulatnak igen!
És szerintük fontos, hogy megszólaltassák. Csak az volt a kérdés, hogy hogyan. Elég kemény kihívás ez egy új, fiatal alternatív társulatnak. Úgy gondolták, hogy csak akkor, és csak úgy, ha saját magukat keresik a görög drámában. Saját magukban a dráma által megtalálják az antik görögöt, aki egy egységben él a várossal, a világgal, az istenekkel. Arra törekedtek, hogy felismerjék Oidipuszban az emberit, és ezáltal jussanak el a transzcendensig.
  
Akkor klasszikusan az Oidipusz király története röviden: Thébai városát pestisjárvány sújtja, mert a sok évvel azelőtt megölt Laiosz király gyilkosát még mindig nem találták és büntették meg. Oidipusz, aki közvetlenül Laiosz után lett Thébai uralkodója, nagy erővel lát a gyilkos kereséséhez, ám nagy megdöbbenésére és felháborodására Teiresziasz, a vak jós azt állítja, hogy a gyilkos ő maga, és homályosan ugyan, de egyéb szörnyűségekkel is vádolja. Mint a legelszántabb nyomozó lát neki Oidipusz a szálak felgöngyölítéséhez, és érkezik el a szörnyű igazsághoz, hogy ő a gyilkos és a vérfertőző, éppen úgy történt, ahogy a jóslatok megmondták. 
2010.09.15
|
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.