Dózsa

Szeged, Dóm tér
Tavaly új irányt mutatott a rendezvény a néptáncnak: színházi helyzetbe hozta, egy komplett előadást építve a táncok köré. A hagyomány folytatódik, az idei produkció Dózsa Györgynek, az 1514-es parasztfelkelés vezérének tetteit dolgozza fel.
Egy komoly alkotópáros – Szarka Tamás és Zsuráfszky Zoltán – jegyzi a darabot, az előadás főszereplője pedig a népszerű táncművész, Novák Péter lesz, aki idén épp annyi idős, mint Dózsa volt anno. A forró hangulat nem csak a táncnak köszönhető, lángokban áll majd a színpad, a trón és a címszereplő fejére kerülő korona.
 
A rendező régi álma ez a mű, mert Dózsának számtalan szegedi vonatkozása van: a bíró lányának történetével, az alsóvárosi templommal, Dózsa útjával Szeged felé és Dózsa fejének történetével teljes a tánckrónika. Novák Pétert pedig azért választotta, mert nem csak jól énekel, hanem jó a prózában, és kötődik a néptánchoz is. 
 
A népzenészeket a Csík zenekarból ismert Makó Péter fogja össze, mellettük lesznek törökök, zászlódobálók, jobbágyok és parasztok táncos megszemélyesítői a nemzetközi csapatból. Ez a sok táncos, lovas, zenész csodálatos látványt teremt majd a Dóm téren. 
 
Az előadás a kétévente megrendezendő Néptáncfesztivál zárása is egyben. 
 
 
hédi
2010.07.15
|
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.