Gettó

Pécs, Pécsi Nemzeti Színház
Egy színház sem lehet temető! – ezen a mondaton akadt meg a Párizsban doktorált izraeli szerző, Joshua Sobol szeme, mikor a 80-as években egy, a II. világháború zsidó ifjúsági mozgalmairól szóló darab okán bújta a levéltárak polcait.
A litván főváros, Vilnius gettójában valóban létezett színtársulat. A történetébe ágyazott zenés színmű a sarokba szorított és kisemmizett ember lakmuszpapírja. A remek alakításokra módot adó darab a háborúhoz hasonlóan abszurd módon vicces és kegyetlen. Az előadásban közreműködik a Pécsi Balett, a mindig jelen lévő zenét pedig a Budapest Klezmer Band szolgáltatja.
 
Joshua Sobol rövid idő alatt világhíressé lett drámája illusztris bemutatók után (London, New York, Berlin, Haifa) látható végre a Kulturális Főváros színházának deszkáján Béres Attila rendezésében, a főbb szerepekben (a teljesség igénye nélkül) Balikó Tamás, Szőcs Artur, Köles Ferenc, Széll Horváth Lajos, Zayzon Zsolt és Haumann Péter. 
 
 
bt
2010.10.19
|
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.