A selyemcipő

Eger, Gárdonyi Géza Színház
Az egri Gárdonyi Géza Színház idei első bemutatója, Paul Claudel: A selyemcipő című spanyol szerelmi története. A darab a szerző ritkán játszott műve; két fiatal szerelmének története, akik mindent megtesznek azért, hogy egymáséi legyenek.
Ám e frigy csak az égben köttetik meg.
 
Különleges az előadás díszlete. Ambrus Mária, tervező a rendezővel, Zsótér Sándorral együtt olyan függönyt álmodott, amely rózsafüzérekből áll. „Magának adom a cipőmet! Szűzanya, őrizze kezében az én kis lábamat! (...) ha megpróbálok nekifutni a rossznak, sánta lábbal legyen!"- írja Paul Claudel. 
 
A rózsafüzér klasszikus ismétlő imádságforma és kézben haladó eszköz, amely segít követni az imák füzérének ritmusát. Eredete egy Szűz Máriáról szóló zsoltároskönyv 50 neki szóló dicsérettel. Ír szerzetesek az olvasni nem tudók számára készítettek először láncot, egy zsinórra 50 kisebb fadarabot erősítettek. A mai nyaklánc formában kisebb és nagyobb gyöngyök jelölik az ima szerkezetét. A lánc közepén minden esetben Szűz Mária kép található, amely alatt rövid láncszakasz után kis kereszt függ. A rengeteg rózsafüzér rengeteg tárgyiasult ima, a „nekifutások a rossznak" elakadnak az imarengetegben – mondja a díszletről. Valaki figyel, átenged, vagy akadályoz. Reméljük, hogy az imafüggöny játékai és látványa megmutatnak valami elmondhatatlant…  
 
pcs
2010.10.07
|
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.