Lumpok

Révkomárom, Komáromi Jókai Színház
Prolotárok volt az eredeti címe Csiky Gergely négyfelvonásos színművének, amelyet 1880. január 23-án mutattak be az egykori Nemzeti Színházban. A 20. század második felében aztán a darab új címet kapott, és Ingyenélők néven futott tovább.
A mostani révkomáromi bemutatóra Valló Péter Kossuth-díjas rendező fújta le a port a színdarab szövegkönyvéről. A klasszikus vígjáték új címe a Lumpok lett, a rendező és munkatársai úgy állítják színre Csiky Gergely művét, hogy 130 évvel a bemutató után is aktuális üzenetet közvetítsen.
 
Az előadásnak a politikai és a katonai hatalommal való visszaélés a témája, a szereplői pedig élősködők, csalók, zsarolók, szélhámosok, képmutatók és áldozataik. A cselekmény egy könnyen zsarolható, magát honvédözvegynek kiadó nő és állítólagos lánya körül forog. A lány oldalán kérők legyeskednek: gazdag és szegény, ártatlan és szélhámos ifjú urak, valamint fontos szerep jut egy elcsapott zugügyvédnek is.
 
A félreértések a darab végére megoldódnak, a csalások lelepleződnek, mindenkiről kiderül, hogy ki is valójában. Az előadás vetített díszletei is segítenek abban, hogy a nézők ne csak egy kosztümös komédiát lássanak, hanem párhuzamokat találjanak mai társadalmunk visszásságaival is.  
 
-la -kó
2010.10.21
|
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.