Csalóka Péter

Szeged, Kisszínház
A népmesék főhősei ravaszak, ügyesek, jó célt szolgálnak, és rendszerint túljárnak a gonosz mostoha, bíró vagy zsarnok király eszén, akik addig sanyargatták a szegényeket. A magyar mesék talán legismertebb ilyen figurája Ludas Matyi.
A székelyföldi regék rátermett főhőse pedig Csalóka Péter, aki a szegények megvalósulatlan álmait testesíti meg, hiszen az üres zsebű fiú némi gazdagságra tesz szert, többször is túljár a gonosz bíró eszén, akit végül elűz a nép. Minden csalóka a fiú körül: csodatévő sapka, üst, trombita, agyafúrt ötletek – vicces csalássorozat a jó célért.
 
A furfangos fiúról született székely népmesét alapul véve Weöres Sándor írt gyermekdarabot, amit aztán bábjátékként több magyar színház is színpadra állított. Szegeden most élő szereplőkkel élvezhetik a meserajongók Csalóka Péter történetét. A rendező Sándor János, aki az előző évadban Az aranyszőrű bárány c. mesejátékot vitte színpadra. Szerinte a darab a tisztességről mesél a gyerekeknek egy családi színház keretében, ami akkor jó, ha a gyereket kísérő szülőhöz is szól. A darab bemutatója október végén volt. 
 
 
hédi
2010.11.03
|
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.