Országalma, avagy hogyan találkozott Csulánó az Ördöggel

Tatabánya, Jászai Mari Színház
Kárpáti Péter 1994-ben írta ezt a ma is élő, kedves, humoros mesét vagy – ahogy ő nevezte – vásári játékot. Persze a Mátyás királyról, Csulánóról (a tolvaj cigányról), Mátyás (mondjuk így: viharos kapcsolatból született) fiáról, Jankóról...
...a nagy szerelmi őrületben egyszerűen elveszített országalmáról és a még ki tudja hány fordulatról szóló mese sokkal súlyosabb gondolatokat, nagyobb összefüggéseket és őszinte kérdésfeltevéseket is megfogalmaz.
 
A mostani jászais bemutató – amely a meghirdetett évad szerint az egyetlen – arcátlan, fordulatos történet a cigányokról, Mátyásról, az igazságról, magyarokról, Magyarországról. Egy dráma történelemről és jelenről. Merész előadás – sok nevetéssel – fiatal alkotóktól a szembenézésről, a szembe nem nézésről, a reményről és a reménytelenségről, a rohanásról, a látszatról, a hazugságról és a mesei valóság igazáról. Melyik a valódi országalma? Miért ölt álruhát Mátyás? Hol lakik az igazság és menekül-e Jankó a bitóról?  
 
Az előadást Kárpáti István rendezi, aki végzős rendező szakos hallgató a Színművészeti Egyetemen. A főszerepekben Rusznák András (emlékszünk rá a Háló nélkül, a Kaukázusi krétakör vagy az Amphitryon című előadásokból), Csányi Dávid és Kárpáti Pál látható.  
 
to
2010.11.04
|
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.