Caligula helytartója

Veszprém, Latinovits–Bujtor Játékszín
A szobrok, emléktáblák és utcanevek hamar cserélődnek, ha a történelem keresztülrobog egy országon. A Caligula helytartójának alaphelyzete nem idegen a mai nézőtől: konfliktus alakul ki egy a császárt ábrázoló szobor miatt.
Petronius helytartó parancsot kap, hogy helyezze el a császár képmását a jeruzsálemi nagytemplomban, de ez szembenáll a zsidók vallási előírásaival. A helytartó ésszerű megoldást remél, de közben nem csak a hatalommal, hanem saját, iszonyú félelmével is szembekerül.
 
„A hatalom természetes / Végső határa az a pont, ameddig / Az alattvalók hűsége kitart. / Ha nincs ilyen pont, méltóságát veszti / Az emberélet. Szégyen lesz leélni." De hol kezdődik a hűség, és meddig tart a vak engedelmesség?  
 
A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előadását Kincses Elemér rendezte aszketikus egyszerűséggel, kevés eszközzel, Székely János nagyszerű mondataira koncentrálva. 
 
köc
2010.11.17
|
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.