Az ügynök halála

Székesfehérvár, Vörösmarty Színház
Vannak olyan színdarabok, amiket időről időre elővesznek a színházak, a fővárosban és vidéken egyaránt, de igaz ez tulajdonképpen szinte az egész világra - ezeket a műveket nevezzük klasszikusoknak. Aztán vannak ezek közül olyanok is...
...amik bizonyos korokban, gazdasági-társadalmi helyzetekben különös aktualitást kapnak - ezek szencsés klasszikusok, ilyenkor lehetőség nyílik az újraértelmezésre, és a nézők talán jobban értik és sokkal inkább magukra vonatkozónak érzik a színpadon elhangzó mondatokat, mint a korábbi évtizedekben.
 
A Vörösmarty Színház nagyszínpadi premierválasztása elég erős találat, Az ügynök halála Arthur Millertől örökérvényű alkotás, és mostanában párhuzamokat sem túl nehéz felfedezni benne azzal, amit a híradásokban láthatunk és az újságokban olvashatunk nap mint nap. Nyilván tanulság is akad bőven. 
 
Nem gyakori, hogy egy évadon belül egy szerzőtől két mű is szerepel a műsorban, de most még egy Miller-darabot műsorra tűzött a színház. A Pelikán Teremben látható Édes fiaim jóval korábbi alkotás, mint Az ügynök halála, háborúközeli témát dolgoz fel, s szerzője ezzel a darabbal vált igazán ismertté. (Bemutató: 2011. január 28. péntek 19.00, a további előadások időpontjai itt olvashatók!)
Sax Pál
2011.01.27
|
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.