Két úr szolgája

Veszprém, Pannon Várszínház
A velencei komédia, a commedia dell’arte legkiemelkedőbb alkotója Carlo Goldoni. A nagy nevettető reformkísérletének számít a Két úr szolgája című darabja, melyet Antonio Sacchi felkérésére írt egy francia cselekményvázlat alapján.

Rendező: Vándorfi László

 
Az olasz komédiamester az 1700-as évekbe kalauzolja közönségét. Truffaldino, az egyszerre naiv és ravasz, agyafúrt és szerelmes szolga a commedia dell’arte két szolgatípusát, Arlecchinót és Brighellát ötvözi. Truffaldino épp gazdát keres. Félreértésből és némi számításból egyszerre két helyen is munkát vállal. Az urakat természetesen a dramaturgia ördöge egymás közelébe hozza, így egyik szerepéből a másikba ugrándozva kell helytállnia, szeretnivaló bájjal, szerencsés megoldásokat eredményező ügyetlenséggel. Eközben szíve hölgyének szerelmét is igyekszik elnyerni, mely szerelem viszonzásra talál.
 
A célig viszont számtalan hazugságon, álruhán, összeveszésen, félreértésen és persze kibékülésen át vezet az út. A csetlő-botló szolga saját élete egyengetése közben összehoz tönkrement szerelmeket, sértődött apákat, üldözött hősöket. Helyreáll egy ismerős világrend, amely több száz éve figyelmeztet bennünket arra, hogy a kiszolgáltatott kisemberek kényszerű csalásai nem saját jószántukból történnek.  
 
Inga
2010.12.01
|
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.