Mikszáth különös házassága

Szeged, Kisszínház
Mikszáth különös házassága(i)? Mert hogy Mikszáth Kálmán kétszer házasodott, két alkalommal vezette oltár elé Mauks Ilonát. Görgey Gábor Mikszáth különös házassága című színműve emlékek, jövőképek képzeletbeli kollázsa.

Rendező: Sándor János

Jelmez: Molnár Zsuzsa

Díszlet: Molnár Zsuzsa

 

Szereplők:

A darab arról a fiktív folyamatról szól, mikor a feleség még az író jelenlétében elkezdi írni a memoárját kalandos szerelmükről. A játék érdekességét adja a különböző nézőpontok váltakozása, ahogy Mikszáth zsörtölődve folyamatosan kijavítja az asszonyát, feldúltan korrigál minden emlékfoszlányt. Egy ilyen szituációra mondhatnák a régi házasok, hogy tipikus. Mégis ez a darab nem egy kliséhadjárat, a közös emlékezet útjait, útvesztőit, színességét tárja a közönség elé. Máshogy emlékezik a feleség, máshogy az író, másképpen fog maga a néző is, mindenki a saját maga módján, egyszerre jól és rosszul.
 
A szegedi közönség most Sándor János rendezésében lehet része ennek az emlékezetnek, a Mikszáth házaspár vélt és valós élményeinek tanúja. S mindemellett a pár múltbeli merengései közepette megelevenedhet előtte Mikszáth kora, az akkori Magyarország lakói minden nyűgükkel-bajukkal, jó kedvükkel, szaftos pletykáikkal. 
 
Az új rendezésű színjátékot először december 17-én mutatják be a Kisszínházban. 
 
K.
2010.12.16
|
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.