Csókos asszony

Veszprém, Veszprémi Petőfi Színház
Zerkovitz Béla, a „a pesti aszfalt költője”, a századforduló utáni magyar kuplé és sanzon nagy alakja. Dalait Pest-szerte fütyülték házmesterek és gépírókisasszonyok, akik e dallamokat a színházba vagy orfeumba járó közönségtől hallották.
Az építészmérnökből lett zeneszerző egy műegyetemi összejövetelre szerezte első dalocskáját, az Integrál Böskét, s élete végén több mint ezer olyan kuplét tudhatott magáénak, melyet máig énekelnek a színházakban és kabarékban, na meg persze a zuhany alatt és a kocsmaasztalok mellett. Zerkovitz olyan örökzöldek szerzője, mint Az egyiknek sikerül, a másiknak nem, a Tanulj meg, fiacskám, komédiázni, a Gyere, te nímand! vagy az Éjjel az omnibusz tetején. Dalai első hallás után fütyülhető kis remekek.
 
Legismertebb operettjét, a Csókos asszonyt Oberfrank Pál, a teátrum igazgatója rendezi. A Csókos asszony felnőttmese habbal. Egy pesti bérház udvarában kedves, ám kissé lump vőlegénnyel megáldott szerelmes színészlányka pereputtya lakik, folyton dalra fakadó szomszédság mellett. A történet a bérházból a nagyestélyis úri világba vezeti a szereplőket, ahol bonyodalmak, pezsgő, és persze hepiend vár mindenkire. 
 
A szerelmeseket Halas Adelaida és Szeles József játsszák, Tarpataky bárót pedig Hirtling István. 
 
köc
2011.01.12
|
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.