Himnusz

Budaörs, Budaörsi Latinovits Színház
Lassan egy éve, hogy neves drámaírónk, Schwajda György elhunyt. Nevéhez olyan sikeres művek kötődnek, mint A rátóti legényanya, a Csoda című abszurd kisregény és a belőle készült színdarab, de ő volt az, aki színpadra adaptálta Marquez világhírű Száz év magányát.
Színművei közül a Himnusz talán az egyik legismertebb. A szocializmus idején játszódó darabot 2004-ben mutatták be itthon utoljára, a szegedi Pinceszínházban. A történet egy munkáscsaládról szól, főhőse Józsi, aki lázad a kisemmizettség ellen, ezzel pedig, ugye, elég sokan tudnak azonosulni manapság.
 
A darab ugyanazokat a kérdéseket feszegeti, melyeket az emberek többsége nap mint nap feltesz saját magának. Mit ér az ember, ha melós? Mit ér a család, ha szegény? És így tovább. Az előadás után pedig talán másképp hallgatja majd a néző nemzeti Himnuszunkat is.
amaranta
2011.03.18
|
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.