A makrancos hölgy

Szeged, Szegedi Nemzeti Színház
A drámairodalom nagy klasszikusaiból is válogat mostani évadában a Szegedi Nemzeti Színház, ahol a Moliére- és Csehov-művek mellett egy Shakespeare-darab, a Kolos István rendezte A makrancos hölgy című vígjáték is bemutatásra kerül.
A klasszikus darabot most „modern” színészek játékában láthatjuk; a szereposztás újdonsága, hogy Danis Lídia, aki legutóbb Kosztolányi Vizynéjét alakította, ezúttal a főszerepben, Katalinként makrancoskodik, míg újdonsült férje Borovics Tamás személyében be nem töri őt. Kettejük egymáshoz csiszolódásának vicces és komoly folyamatának lehetünk szemtanúi a kellemes kikapcsolódást ígérő darab során.
 
Az író történeteit úgy formálta meg, hogy azokat a hallgatóság minden oldalukról lássa és megértse, innen már csak a rendezésen és az előadókon múlik, hogyan cseng végül a darab, melyben Petruchio nemesúr feleségül veszi a gazdag kereskedő éleseszű, ám szelídítendő lányát, aki némi manipuláció után aláveti magát férje akaratának. Shakespeare eme történetét több ízben feldolgozták már, készült opera, film, musical is, ami érthető, olyan témát jár körbe, amely mindig aktuális marad, amíg egy univerzális használati utasítás nem készül az élesnyelvű, makrancos hölgyek mellé.  
 
hédi
2011.02.22
|
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.